Úterý, 23. dubna 2024

Středočeský kraj pomůže obcím s odstraněním ekologických havárií

Středočeský kraj pomůže obcím s odstraněním ekologických havárií

Praha -- Středočeský kraj pomůže městům Kolín a Černošice s likvidací následků ekologických havárií. Dohromady jim na to poskytne téměř půl milionu korun, rozhodli dnes radní. Žádosti měst musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, řekl ČTK mluvčí kraje Martin Kupka.

Kolín by měl od kraje dostat zhruba 473 000 korun na dokončení průzkumu znečištění podzemních vod v Kouřimi -- Molitorově. Černošicím radní schválili 14 300 korun na úhradu nákladů spojených s odstraněním následků havárie v Řevnicích.

Kolín požádal kraj o příspěvek z havarijního fondu na úhradu nákladů vynaložených na doplňující průzkum a analýzu rizik v Kouřimi -- Molitorově, kde bylo v roce 2003 zjištěno znečistění podzemní vody chlorovanými uhlovodíky. Nadlimitní koncentrace tetrachlorethylenu a trichlorethylenu byly zjištěny nejprve v podzemní vodě, později ve vrtu městského vodovodu.

"Kontaminovaný vrt byl odstaven a vzápětí byl i zadán průzkum s cílem vytipovat možné zdroje kontaminace a určení míry znečistění podzemních vod," řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Vilém Žák. Za potenciální zdroj kontaminace byl označen areál bývalého státního podniku Strojobal. Vodoprávní úřady a Česká inspekce životního prostředí podle Žáka situaci označily za havarijní.

Další průzkumné a monitorovací práce pak potvrdily masivní kontaminaci horninového podloží v bezprostředním okolí hlavní výrobní budovy Strojobalu. Podzemní voda byla znečištěna do vzdálenosti 800 metrů od tohoto ohniska. Podle odborníků hrozilo v případě jejího používání nepřípustné zdravotní riziko.

Městský úřad Kolín zjistil, že havárii pravděpodobně způsobil státní podnik Strojobal Hradec Králové, který byl ale již vymazán z obchodního rejstříku. Potřebná nápravná opatření mu tak už nebylo možné uložit a město je musí zajistit samo.

Černošice požádaly o úhradu nákladů vynaložených na odstranění následků havárie u silnice v katastrálním území Řevnice. Znečištění vzniklo pravděpodobně od poškozeného plastového kontejneru, z něhož vyteklo několik desítek litrů koncentrovaného kapalného hnojiva. Hrozilo, že znečistí podzemní i povrchové vody.

Ani v tomto případě se původce havárie nepodařilo vypátrat. Městský úřad proto likvidací jejích následků pověřil odbornou firmu a požádal kraj o úhradu nákladů s tím spojených. Firma podle Žáka odčerpala z místa havárie 900 litrů kapalného dusíkatého hnojiva a odklidila znečistěný obal. Další sanační práce už nebyly třeba.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů