Úterý, 23. dubna 2024

Potvrzeno: jedovaté látky vytekly z firmy Schäfer

Potvrzeno: jedovaté látky vytekly z firmy Schäfer
Hranice - Celkem 760 mrtvých pstruhů v hranickém potoce Ludina má na svědomí místní firma Schäfer. Tak zní verdikt odboru životního prostředí, který vychází z analýzy kontaminované vody. Firmu Schäfer čeká správní řízení a pokuta, která může činit až pět milionů korun. Vedení podniku se k problému staví čelem a rybářům míní zaplatit způsobenou škodu. Současně hledá konkrétního viníka.

"Proběhlo jednání se zástupci firmy Schäfer a rybářů, kteří vyčíslili vzniklé škody. Přítomné jsme seznámili s výsledky analýzy, podle které vše nasvědčuje tomu, že závadná látka vytekla do Ludiny z kanalizace v majetku firmy Schäfer," vyjádřila se vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Hranicích Ivana Zaoralová. Rozbor kontaminované vody podle odboru určil, že se jednalo o čisticí prostředek, který vytekl v Tovární ulici do Ludiny z kanalizace firmy v pátek 25. srpna. Podle Ivany Zaoralové způsobilo složení čistícího prostředku a jeho napěnění ve vodě udušení téměř osmi set ryb.
Odbor životního prostředí se nyní proti firmě Schäfer chystá zahájit správní řízení podle vodního zákona. "Na jeho zahájení máme rok. Pokutu lze však uložit nejdéle do tří let ode dne, kdy k události došlo. Pokuta se přitom v případě nedovoleného nakládání se závadnými látkami pohybuje od pěti tisíc do pěti milionů korun," upřesnila Zaoralová.
Jak uvedl již dříve předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Hranicích Pavel Helísek, během úniku látky do Ludiny uhynulo 760 pstruhů. Rybářům tak vznikla škoda kolem 11 tisíc korun. "Schäfer již udělal vstřícný krok a škodu nám uhradí. Na jaře by se tak v potoce měly objevit nové ryby," sdělil Helísek.
Podle vedoucího provozu hranické firmy Schäfer Roberta Selzera v továrně proběhne interní šetření s cílem zjistit, kdo přesně nese odpovědnost za únik látky. "Každopádně nedošlo k úniku vody z technologických částí závodu. Jednalo se o saponát na čištění podlah, který někdo vylil do kanálu. Došlo tedy k selhání lidského faktoru," řekl Selzer.

PAVEL HELÍSEK
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů