Pátek, 19. dubna 2024

Na vystave Arniky o chemickych havariich je k videni unikatni fotografie

Na vystave Arniky o chemickych havariich je k videni unikatni fotografie

USTI NAD LABEM – Na vystave Arniky „Chemicke havarie: Nestesti, o kterych prumysl nemluvi – rizika, kterym muzeme predejit“, ktera mela vcera vernisaz v Domu kultury v Usti nad Labem, jsou k videni velmi vyjimecne fotografie. Mezi unikaty patri letecky snimek nezavisleho novinare a fotografa Vaclava Vasku, kteremu se podarilo vyfotit unik chlóru ze Spolany Neratovice pri povodnich v roce 2002. Jeho fotografie zachycujici zluty chlórovy mrak nad zatopenou chemickou patrne nema ve svete obdoby.

„Spolana Neratovice do posledni chvile tvrdila, ze jeji tovarna je zcela zajistena a zadne nebezpeci nehrozi. Chteli jsme videt situaci zblizka a snazili jsme se dostat na misto nejprve lodi. Oblast vsak byla uzavrena armadou, takze jsme zacali shanet letadlo ci vrtulnik. Nebylo to jednoduche, ale nakonec jsme nasli pilota, ktery byl ochotny nad Spolanu letet, ackoliv vzdusny prostor byl v tu dobu take uzavren,“ popisoval vznik fotografie Vaclav Vasku na vcerejsi vernisazi.

Kdyz se fotograf blizil nad areal zatopene chemicky, vsiml si zluteho oblaku prave unikajiciho chlóru. „Bali jsme se, zda je bezpecne se k chemicce priblizovat. Byl s nami vsak expert na toxicke latky Miroslav Suta, ktery tvrdil, ze chlór se drzi nizko u zeme. Pilot byl take pro, takze jsme leteli bliz. Diky tomu nakonec fotografie vznikla. Zapach z chlóru byl tak intenzivni, ze jsem mel chvilemi pocit, ze tam zustaneme,“ uvedl Vaclav Vasku, ktery se podilel na vyberu snimku z chemickych havarii od ceskych i zahranicnich tiskovych agentur. „Pri svem patrani po techto zaberech jsem nenarazil na zadnou podobnou fotografii, jakou je unik chlóru se Spolany,“ dodal Vasku.

Vystavu muze verejnost videt v usteckem domu kultury kazdy vsedni den od 10:00 do 17:00 hodin az do 6. rijna. Vstup je volny.

Preji krasny den!

Marek Jehlicka, tiskovy mluvci sdruzeni Arnika

606 727 942

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů