Pátek, 19. dubna 2024

Zlíňany v noci vyděsil falešný radiační poplach

Zlíňany v noci vyděsil falešný radiační poplach

Zlín - Varování před radiačním nebezpečím vyděsilo v pondělí v noci stovky obyvatel Zlína. Planý poplach se rozléhal v centru města a Prštném kvůli softwarové chybě. Situace nastala krátce po půl desáté večer po nahlášení ohně na Kudlově na linku 112. Operátoři vyhlásili požární poplach pro stanici profesionálních hasičů Zlín a jednotku dobrovolníků v Prštném přes tři elektronické sirény. Technická závada však způsobila, že se z amplionů kromě upozornění na požár ozývalo i hlášení o radiačním nebezpečí.

Hasiče i policii zahltily telefonáty

Varování slyšelo mnoho lidí, kteří se v obavách obraceli na hasiče a policii. äByly to stovky telefonátů, chodily i emaily a faxy,ô upřesnil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. äMěli jsme asi třicet telefonátů od vystrašených lidí, kterým operační důstojníci trpělivě vysvětlovali, že jde o planý poplach,ô řekla mluvčí zlínských policistů Jana Bartíková. Podobně na tom byla městská policie. Strážníci vyřizovali desítky telefonátů od zmatených lidí. äNebyla nám známa příčina. Nechtěli jsme zasahovat, abychom nevyvolali ještě větší paniku,ô zdůvodnila mluvčí zlínských strážníků Šárka Škubalová. Hasiči vyloučili, že by závadu zavinila obsluha systému. äTechnik servisní společnosti včera zjistil, že chyba byla v softwaru systému vyhodnocení hlášení,ô upřesnil Mitáček. Poplach přitáhl k oknům Petra Babulu žijícího v ulici Boženy Němcové. äHlásilo to jednu či dvě minuty. Brali jsme to jako poruchu nebo legraci,ô poznamenal obyvatel Prštného. Jaroslava Dvořáková z ulice Kútíky rozhlas slyšela, ale protože se zvuk odrážel, vnímala jen houkání sirén a slovům přesně nerozuměla. äBývá špatně slyšet i normální hlášení. Tlampače jsou tu na dvou stranách a zvuk se odráží,ô podotkla Dvořáková. Na sídlišti Jižní Svahy vzbudilo varování pozornost třeba u studentky Veroniky Szemlové, která pochází z Náměště nad Oslavou. äŠokovalo mě to. Můj otec pracuje v Dukovanech, a snad i proto jsem na slovo radiace dost citlivá. Zapnuli jsme pak televizi a prohlédli jsme internet. Když se však v médiích nic neobjevilo, usoudili jsme, že je to asi omyl,ô konstatovala Szemlová.

Krizový štáb zjistí, kdo je za chybu zodpovědný

Příčinu chyby šetří podle tajemníka magistrátu Zdeňka Mikela firma dodávající software pro informační bezpečnostní systém. äHoukalo více sirén, než mělo. Je teď předmětem zkoumání, proč zazněly dva různé poplachy na různých místech. Výsledek bychom měli znát ve čtvrtek,ô dodal Mikel s tím, že poté bude krizový štáb města vědět, kdo je za poplach zodpovědný. Pravidelné zkoušky sirén, prováděné každou první středu v měsíci, jsou naprogramovány na signál zkouška, a nikoli na takzvaný ostrý signál poplachu. äProto také závada nebyla zjištěna dříve, ale až při skutečném vyhlášení poplachu,ô uzavřel Mitáček.

ANNA NOVOTNÁ

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů