Středa, 24. dubna 2024

Vyteklá nafta zatím úhyn ryb nezpůsobila

Vyteklá nafta zatím úhyn ryb nezpůsobila
Trutnov - Za zřejmě největší ekologickou havárii v Čechách za posledních pět let označují odborníci únik 51 tisíc litrů nafty z depa.

Nafta se dostala do říčního břehu kvůli prasklému přečerpávacímu potrubí v železničním depu. Část vytekla přímo do Úpy. Přesto paradoxně nezpůsobila žádný úhyn ryb. "Díky včasnému zásahu hasičů a rychlé práci firmy Dekonta se povedlo zabránit velkému úniku. Podle mého hrubého odhadu se dostalo do vody jen padesát litrů nafty. K žádné významné změně ekosystému v řece nedošlo," pronesl Tomáš Čížek, vedoucí oddělení ochrany přírody a vodního hospodářství v Trutnově.
V první fázi se čerpala nafta i s ropou ze záchytného příkopu. "Odseparovat se odhadem mohlo tak dvacet kubíků, vytěžená zemina se vozila do žacléřského Gemecu," řekl Čížek. "Při předchozích haváriích vyteklo sice výrazně menší množství látky, ale rovnou do řeky. To se nyní naštěstí nestalo," uvedl. Přesto sanace bude stát miliony korun a potrvá několik měsíců. "Odhaduji to na půl roku," dodal Čížek.

Zdroj: Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů