Středa, 24. dubna 2024

Ropný vrt postrašil ekology

Ropný vrt postrašil ekology
Ropou kontaminovaná zemina i povrchová a podzemní voda vyděsila ekology u padesát let starého ropného vrtu na Břeclavsku. Bývalým těžebním prostorem určeným k sanaci se okamžitě začali zabývat odborníci z Moravských naftových dolů.

Vrt byl v provozu od roku 1961 do roku 1985. „Jde tedy o starou ekologickou zátěž. Ke kontaminaci zeminy a vody však nedošlo v souvislosti přímo z těžbou z tohoto vrtu, ale z podzemních technologií, které byly kdysi použity při jeho průzkumu. O situaci jsme okamžitě informovali inspekci životního prostředí a další orgány. A také jsme zahájili práci na likvidaci znečištění. Podle dosavadních zjištění však nejsou ohroženy zdroje pitné vody,“ uvedl tiskový mluvčí Moravských naftových dolů Dan Plovajko.

Při současné likvidaci vrtu se také přišlo na téměř 50 let staré kaliště ropy, pomocí které se z vrtu dostávalo ven naftařské nářadí. Kaliště bylo bez povšimnutí zakryto betonovými panely a zasypáno hlínou. Podobných opuštěných vrtů, z nichž mnohé se těžily už před válkou, jsou na jihu Moravy stovky. A tvoří stále velmi vážnou ekologickou hrozbu. Postupně by měly být odborně zakonzervovány, ovšem přednost mají vrty přímo ohrožující zdroje pitné vody.  A je těch je odhadem na čtyři stovky!

http://vecernibrno.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů