Pátek, 29. března 2024

Současné sucho vyžaduje zodpovědné chování občanů v přírodě

Současné sucho vyžaduje zodpovědné chování občanů v přírodě
Poměrně teplé a suché počasí posledních dnů zvyšuje i na Vysočině riziko vzniku požárů. Vyplývá to z varování, které vydal Český hydrometeorologický ústav. Lidé by měli velmi opatrně manipulovat s otevřeným ohněm. Nepříznivá povětrnostní situace zatím nezpůsobila zvýšení počtu a závažnosti požárů na Vysočině. Proto hejtman kraje po konzultaci s ředitelem Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina zatím nepřijme žádná opatření, která by vedla například k zákazu rozdělávání ohňů ve volné přírodě.

Kraj bude situaci dále velmi pečlivě sledovat. V okamžiku, kdy obdrží signály od krajského hasičského záchranného sboru, že se situace zhoršuje, prověří možnost využití konkrétních opatření. Na místě je velmi důrazný apel na všechny spoluobčany, které žádáme o zodpovědné chování a především o dodržování požárních a bezpečnostních opatření při zacházení s otevřeným ohněm. Lesní požáry za sebou mohou ponechat značné majetkové a ekologické škody a jsou o to nebezpečnější, že jejich likvidace je pro hasiče obvykle krajně obtížná. Na vysokém počtu lesních požárů se v rozhodující míře podílí lidská neopatrnost nebo nedbalost. Oheň v přírodě se může velice snadno vymknout kontrole a napáchat značné majetkové a ekologické škody. Zvlášť při současném teplém a suchém počasí je nutné, aby občané při pohybu v lese a vůbec v přírodním prostředí (pole, louky, parky) dodržovali některá základní pravidla, která omezí riziko vzniku požáru
  • V přírodním prostředí se pokud možno vyhněte použití jakéhokoliv zdroje otevřeného ohně (sirky, cigareta, zapalovač, vařič). Stačí málo, třeba nenápadná jiskra spadlá do suché trávy, a můžete svou neopatrností způsobit požár.
  • V lese je kouření a rozdělávání ohně mimo k tomu vyhrazená místa ze zákona zakázáno. Zakázáno je samozřejmě i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů.
  • Dokud bude pokračovat současné sucho, doporučujeme v přírodním prostředí oheň vůbec nerozdělávat, a to i při pěstební činnosti v lese!
  • Pozor na používání propanbutanového nebo lihového vařiče! Platí pro ně stejné podmínky jako pro otevřený oheň!
  • K požáru suché trávy může dojít i od horkého výfuku (katalyzátoru) automobilu. Dbejte zvýšené opatrnosti při parkování mimo zpevněné plochy.
  • Bude-li spalování odpadu při pěstební činnosti v lese nevyhnutelné, je třeba učinit taková opatření, aby nedošlo ke vzniku požáru. Místo zabezpečte dostatečným množstvím hasebních prostředků, dozorem osobou starší 18 let, pálení nahlaste na KOPIS HZS kraje Vysočina na telefonní číslo 950 270 102. Místo spalování kontrolujte alespoň 5 dnů po skončení spalování nebo do vydatného deště.

    Jitka Svatošová, tisková mluvčí Krajského úřadu kraje Vysočina, tel.: 724 650 123 Využity materiály HZS a MV ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů