Čtvrtek, 28. března 2024

Ve firmě unikl plyn do ovzduší

Ve firmě unikl plyn do ovzduší

OSTRAVA: Společný zásah při úniku toxického a hořlavého koksárenského plynu do ovzduší se záchranou jednoho zraněného člověka byl námětem cvičení složek integrovaného záchranného systému ve středu 25.4. dopoledne v okolí areálu akciové společnosti Mittal Steel Ostrava. Vedle podnikových hasičů, zdravotníků z podnikové sanitky a profesionálních jednotek se do přípravy zapojili i dobrovolní hasiči z Ostravy-Kunčiček a Policie ČR z obvodního oddělení Ostrava-Kunčice. Zasahovalo celkem deset hasičských vozidel.

Moravskoslezskou premiéru mělo nasazení mobilní sirény Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), kterou hasiči umístili na osobní auto a projížděli zasaženou oblastí Žabinec. Z výkonného kulovitého a všesměrového reproduktoru zněla jak siréna, tak slovní varování obyvatelům rodinných domků a zaměstnancům firem, aby nevycházeli ven, utěsnili dveře a okna a vypnuli klimatizaci.

Cvičení začalo zjištěním havárie na středotlakém plynovém potrubí v areálu společnosti u Jižní brány po pádu stromu na potrubí. Strážný areálu byl toxickým koksárenským plynem zasažen. Stačil z posledních sil dojít na vrátnici. Na místo havárie byla přivolána podniková hasičská jednotka a podniková sanitka. Velitel jednotky Mittal Steel Ostrava ihned upozornil operační středisko hasičů na silný únik plynu a požádal o pomoc dalších jednotek požární ochrany. Mezitím podnikoví hasiči v dýchacích přístrojích naložili zraněného strážného na nosítka a dali mu kyslík. V oblasti mimo nebezpečí jej předali týmu podnikové sanitky.

Do deseti minut po tomto oznámení přijely na místo jednotky HZS MSK ze stanice Ostrava-Hrabůvka a Ostrava-Zábřeh i s protiplynovým automobilem, který vezl mobilní sirénu, chemickým kontejnerem a kombinovaným hasicím automobilem. Teprve podruhé v kraji bylo na cvičení využito mobilní operační středisko HZS MSK, které řídí nasazování technických prostředků do zásahu. Je vybaveno stejně kvalitně jako stálé operační středisko v centru Ostravy, ale navíc má přímý kontakt s velitelem zásahu.

Obyvatele části Žabinec nejprve upozornila na nebezpečí po úniku plynu nedaleká pevná siréna, za chvíli ji doplnila hasičská mobilní siréna a také vysílání z reproduktorů policejních aut. Policisté byli rozmístěni na okraji zasažené oblasti a měli zamezit vstupu vozidel a lidí do zasažené oblasti při slabém větru a inverzi, která ztěžovala rozptýlení koksárenského plynu. Při cvičení vozidla a lidi pouštěli dál, pouze je zastavili s upozorněním, že se cvičí zásah při úniku plynu.

Hasiči z HZS MSK v dýchacích přístrojích vyrazili do části Žabinec monitorovat pomocí přístrojů koncentraci koksárenského plynu v ovzduší (především oxidu uhelnatého), případně pomoci zdejším obyvatelům při zdravotních problémech. Mobilní siréna na osobním autě opakovaně varovala před nebezpečím po úniku plynu v prostoru cca 300 x 300 metrů. Tato siréna je napájena z baterie a má dopředu nahrané texty varování, lze do ní mluvit i naživo mikrofonem. Moravskoslezský hasičský sbor má dvě tyto sirény.

Cílem cvičení IZS bylo prověřit vnější havarijní plán společnosti Mittal Steel Ostrava, společnost si v areálu procvičila i svůj vnitřní havarijní plán. Dále šlo o prověrku součinnosti jednotlivých složek IZS, účinnost systému varování a informování obyvatel s využitím mobilní sirény a také předávání informací na správní orgány.

„Vyzkoušeli jsme si náš vnitřní havarijní plán a spolupráci s integrovaným záchranným systémem kraje. Potvrdilo se, že oba systémy fungují dobře,“ řekl vedoucí Hasičského záchranného sboru Mittal Steel Ostrava Vilém Tolasz.

Středeční cvičení bylo šestým prověřováním vnějšího havarijního plánu (HP) v Moravskoslezském kraji. První se konalo v říjnu 2005 v areálu ostravské firmy Energetika Vítkovice, druhé loni v dubnu ve firmě BorsodChem MCHZ rovněž v Ostravě, třetí v červnu v areálu firmy Primaplyn v Horní Suché na Karvinsku, čtvrté v září v Energetice Třinec a páté loni v říjnu u plynového potrubí Koksovny Svoboda v Ostravě-Přívoze. Celkem bylo v Moravskoslezském kraji zpracováno devět vnějších HP, první prověřovací cvičení musí být vesměs hotova do konce roku 2007. Opakovat se mají každé tři roky.

Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje Autor: Petr Kůdela

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů