Pátek, 29. března 2024

Příroda začíná ukazovat svou ničivou sílu

Příroda začíná ukazovat svou ničivou sílu

Expert největší pojišťovny Munich Re čeká desetiletí pohrom

O Vánocích 2004 odpočíval Peter Höppe na dovolené na Maledivách. Právě plaval v moři, když se přes něj přehnala desetimetrová vlna tsunami, jež v jihovýchodní části Indického oceánu tehdy zahubila na čtvrt miliónu lidí.
„Poznal jsem, co to je bát se o život,“ vzpomíná Höppe, který pouhý týden po drastickém zážitku nastoupil do čela oddělení přírodních rizik v mnichovské Munich Re, největší světové zajišťovně - pojišťovně pojišťoven. Spolu s třemi desítkami dalších expertů na geofyziku, geologii a klimatologii sestavuje výhledy důsledků očekávaných přírodních pohrom z pohledu pojišťovnictví.
„Současná fáze vyšších povrchových teplot oceánů, jež začala někdy v roce 1995, zůstává i nadále klíčovým faktorem intenzity a častosti hurikánů,“ uvedl ve zprávě před začátkem letošní hurikánové sezóny. „Bude pokračovat přinejmenším ještě deset let,“ soudí.
Už na letošní zimu Höppe předvídal velkou pohromu, když v důsledku vysokých teplot kleslo množství sněhu - a přišel Kyrill. Americký Národní úřad pro oceány a atmosféru NOAA pro letošní právě začínající sezónu odhaduje 13 až 17 bouří, z nichž nejméně 10 přeroste v hurikány; polovina z nich bude patřit do kategorie ničivých. NOAA čeká s pravděpodobností 75 procent bouřlivější sezónu než loni. Rovněž podle Höppeho bude sezóna horší než obvykle. Škody na pojištěném majetku mají výrazně přesáhnout roční průměr 20 miliard dolarů (427 mld. Kč) za posledních sedm let.

Pojišťovny mají žně

Myslí si to i Ernst Konrad z mnichovské burzy cenných papírů. „Přetrvává jasný trend k častějším a nákladnějším přírodním pohromám,“ řekl listu International Herald Tribune (IHT). „To je pro pojišťovnictví pozitivní, protože se zvyšuje poptávka po pojistkách a tedy i jejich cena,“ dodal. Po předloňské devastaci amerického New Orleansu hurikánem Katrina pojištění nemovitostí v oblasti zdvojnásobilo a pojistky pro ropná zařízení v Mexickém zálivu stouply dokonce čtyřikrát. Munich Re loni dosáhla rekordního zisku 3,4 miliard eur (přes 97 mld. Kč) a její akcie se vyšvihly o 32 procent.

Výhled může být lepší

Lidskou činností urychlované globální změny podle Höppeho povedou v příštích dvaceti letech ke škodám kolem sto miliard dolarů (přes 2,1 biliónu Kč). Vražedná letní vedra ve střední Evropě se stanou pravidlem, Středozemní moře budou bičovat ničivé bouře a třeba Lisabon může čelit hurikánům. Tomu všemu však jde zabránit, nebo chmurnou předpověď alespoň zmírnit, jestliže lídři světové ekonomiky přestanou trvat na růstu za každou cenu, podotýká IHT.

Alexandr Petrželka

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů