Pátek, 29. března 2024

V japonskej elektrárni sa prevrátilo asi 400 nádob s nízkorádioaktívnym odpadom

V japonskej elektrárni sa prevrátilo asi 400 nádob s nízkorádioaktívnym odpadom
Tokyo 18. júla (TASR) - Asi 400 kovových nádob s nízkorádioaktívnym odpadom sa prevrátilo v japonskej jadrovej elektrárni počas zemetrasenia, ktoré v pondelok postihlo prefektúru Niigata. Veká sa uvoľnili asi na 40 z nich.


Oznámil to dnes hovorca spoločnosti Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), ktorá elektráreň prevádzkuje. Spoločnosť tak revidovala predošlý údaj o sto prevrátených nádobách. Zároveň informovala, že mimo elektrárne nebola zistená nijaká radiácia.


Predtým TEPCO oznámilo, že došlo k úniku rádioaktívnej vody do mora a množstvu ďalších problémov, spoločnosť sa dnes ospravedlnila. Uviedla tiež, že základné bezpečnostné opatrenia boli funkčné a únik nepredstavuje nebezpečenstvo pre ľudí, ani pre životné prostredie.


Generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Muhammad Baradej dnes povedal, že organizácia je pripravená pomôcť Japonsku preskúmať nehodu.


Starosta neďalekého mesta Kašiwazaki medzitým nariadil zastavenie prevádzky elektrárne, pokým nebude možné definitívne potvrdiť jej bezpečnosť.


Elektráreň Kašiwazaki-Kariwa má so svojimi siedmimi reaktormi najväčšiu kapacitu na výrobu elektriny na svete. Podľa prevádzkovateľa bolo zemetrasenie silnejšie, ako mala elektráreň podľa plánov vydržať.


Pondelňajšie zemetrasenie s magnitúdou 6,8 si vyžiadalo životy najmenej deviatich ľudí, ďalších vyše 900 osôb utrpelo zranenia. Stovky domov pohroma zrovnala zo zemou, viac ako 10.000 ľudí sa ocitlo v evakuačných centrách.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů