Čtvrtek, 25. dubna 2024

Itálie vyhlásila stav přírodní katastrofy

Itálie vyhlásila stav přírodní katastrofy

Stav přírodní katastrofy byl vyhlášen v řadě oblastí na jihu a v centrální části Itálie. Opatření umožňuje uvolnit ze státní poklady finanční příspěvky na škody, které požáry napáchaly v centrálním regionu Abruzzo a na jihu v Kampánii, Kalábrii a na Sicílii a Sardinii.

pozar_more_italie_Reuters.jpgHasiči i přes trvající tropickým teplotám a silnému větru zlikvidovali několik velkých ohňů, s kterými se potýkali od počátku týdne, a to zejména v oblasti poloostrova Gargano na jihovýchodním pobřeží. Nyní se zaměřili na požáry řádící v pásmu národního parku Pollini, který leží mezi regiony Kalábrie a Basilicata na jihu země. Letošní požáry si dosud vyžádaly životy čtyř lidí.

Škody, které za sebou zanechaly požáry na rozměrných plochách vegetace v Itálii, odhadla mezinárodní organizace ochránců životního prostředí WWF nejméně na 9000 hektarů. Ještě ve čtvrtek se přitom hovořilo o 4500 hektarech. Postižené území se však zřejmě ještě zvětší, protože horka by neměla polevit.

Zakládat požáry je dobrý byznys

"Většina velkých požárů posledních dnů má kriminální původ. Všeobecně se ví, že tyto úmyslně založené ohně mají odstranit stromy a další přirozené překážky, které nenasytným podnikatelům brání v další výstavbě hotelů a vil nebo k rozšíření pastvin," konstatuje prohlášení WWF.

Italské požáry vegetace má často na svědomí také mafie, která se snaží získat významné zakázky na rekultivaci zdevastované vegetace. Ani v souvislosti s posledními požáry není vyloučena kriminální podstata. Podle prokuratury v Castrovillari je za požárem spolčení několika osob.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů