Čtvrtek, 28. března 2024

Pobřeží Kalifornie hrozí ekologická katastrofa

Pobřeží Kalifornie hrozí ekologická katastrofa

Sanfranciská zátoka čelí hrozbě ekologické katastrofy, která může přinést zkázu tamní fauně a floře, a to zejména místním koloniím lachtanů a tuleňů. Z vylitých 220.000 litrů ropy z jihokorejského tankeru, který narazil ve středu v husté ranní mlze do pilíře mostu Oakland Bay, se podařilo odčerpat pouhých 36 000 litrů.

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger v pátek vyhlásil stav nouze, který umožňuje nasazení většího množství lidí a techniky na odstraňování následků ekologické pohromy. Zmobilizované týmy již objevily desítky mrtvých mořských ptáků.

Ropa už znečistila kilometry pobřeží, přiměla úřady k uzavření nejméně osmi pláží. Olejovými skvrnami je obklíčen také ostrov Alcatraz se stejnojmenným bývalým vězením, nyní muzeem. Některé ropné skvrny se dostaly až za světoznámý most Golden Gate, který dominuje ústí zálivu do Tichého oceánu.

www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů