Čtvrtek, 25. dubna 2024

Černomořské pobřeží se pere s ekologickou katastrofou

Černomořské pobřeží se pere s ekologickou katastrofou

Stovky ruských vojáků začaly dnes čistit černomořské pobřeží Krasnojarského kraje u Kerčského průlivu, kde se ve víkendové bouři rozlomila cisternová loď. Podle dnešních informací se do moře mohlo dostat až 3000 tun mazutu, znečištěno bylo přes 10 kilometrů pláží a skvrna připomínající ropnou se sune směrem k Azovskému moři. Šéf ruské agentury pro ochranu životního prostředí Rosprirodnadzor Oleg Mitvol řekl, že na čištění pláží je nasazeno přes 700 lidí, převážně vojáků. Jejich práci ztěžuje velmi nepříznivé počasí, v oblasti znovu zuří bouře, rychlost větru dosahuje až 140 kilometrů v hodině.

Zatímco v pondělí ruské úřady oznámily, že ve vodách Kerčského průlivu může být asi 1300 tun mazutu, dnes Oleg Mitvol řekl, že to je přinejmenším 2 tisíce tun. "Pokud se tato skvrna dostane do Azovského moře, bude to mít tragické důsledky pro místní citlivý ekosystém." Ruské ministerstvo pro mimořádné situace vzápětí po Mitvolovi sdělilo, že do moře se dostalo až 3000 tun mazutu.

Likvidace následků ekologické katastrofy v Kerčském průlivu může trvat až desítky let. Když se teplota mořské vody zvýší, ropné znečištění se bude znovu a znovu objevovat na hladině a bude se muset mnohokrát likvidovat v průběhu příštího roku a možná i později. Velká část mazutu kvůli ledové vodě klesla na dno. A vyčistit dno je prakticky nemožné. Vyčištění pobřežních vod a pláží bude prý stát až čtyři miliardy rublů.

Ekologické havárii už v kraji padlo za oběť 30 tisíc ptáků. Zhruba stejné množství živočichů je od mazutu ušpiněno, takže je čeká jen pomalejší smrt. Ruské ministerstvo nevylučuje, že kvůli silnému větru mohou nastat další mimořádné události.

Z havarovaných lodí se do vody dostalo ještě asi 7 tisíc tun technické síry. Ta prý je v hermetických obalech, čímž si ovšem nikdo není stoprocentně jist. Takové množství síry může podle Mitvola vyvolat takzvané kyselé deště. "Teoreticky to možné je," řekl ruský expert, ale tvrdil, že kdyby takové nebezpečí Krasnojarskému kraji hrozilo, jeho obyvatelé by prý byli včas upozorněni.

Kromě tří těl námořníků z jedné potopené lodi, které záchranáři našli v pondělí, se stále pohřešuje 20 lidí, kteří byli při bouři na palubě celkem pěti nákladních lodí. Pátrání po nich pokračuje, ale záchranáři tvrdí, že by to byl zázrak, kdyby někdo přežil. Pochybují také, že se najdou těla všech zmizelých.

http://www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů