Čtvrtek, 28. března 2024

7 nejničivějších přírodních katastrof v dějinách lidstva

Příroda je stále mocnější než člověk
7 nejničivějších přírodních katastrof v dějinách lidstva

Záplavy na Žluté řece

Počet obětí: 2,7 milionu, přes 3 miliony, až 900 000;
rok 1887,1931,1938; Čína

Žlutá řeka pramení v Tibetské náhorní plošině ve výšce 4800 metrů nad hladinou moře, je 5464 km dlouhá a ústí v zálivu Po-chaj, který odděluje severočínské pobřeží od Korejského polostrova.

Řeka unáší nezvyklé množství hornin, což jí také dalo její jméno - jílovité částice zbarvují vodu do žluta. Za rok takto přemístí 1,5 miliardy tun materiálu, z čehož tři čtvrtiny doplují až do moře. Díky tomu se každým rokem záliv Po-chaj zmenšuje o několik stovek metrů. Zbylá jedna čtvrtina se ukládá na dně řeky a zvyšuje tak její koryto, proto v současnosti protéká několik metrů nad úrovní okolní krajiny. Stačí tedy, aby se její hladina zvedla nad ochranné hráze, a voda se vyvalí do obrovské plochy.

Této skutečnosti dokonce v roce 1642 využila císařská armáda k tomu, aby zatopila město Kchaj-feng a potlačila tak povstání. Město bylo zcela zničeno a ve vlnách Žluté řeky zahynulo na 300 000 lidí. Na konci 19.století se vlivem silných přívalových srážek ze Žluté řeky stalo několik mocných toků, které se rozlily po hustě obydlené zemi. V roce 1887 několik metrů vysoké přívalové vlny smetly ze zemského povrchu 600 vesnic a měst. Voda později zaplavila dalších 1500 obcí. Podle dobových záznamů se celkový počet obětí odhaduje na 2,7 milionu. Podobná katastrofa se na Žluté řece odehrála i v roce 1931, kdy si vyžádala dokonce 4 miliony obětí a v roce 1938 s 900 000 obětmi.

Zemětřesení v Šan-si

Počet obětí: 830 000; rok 1556; Čína

Nejničivější zaznamenané zemětřesení v historii lidstva se přihnalo ráno 23.1.1556 a zasáhlo kolem stovky kantonů v deseti čínských provinciích. 850 km široká oblast byla totálně zničena a v některých kantonech katastrofu přežilo jen 40% obyvatel.

Z dobových záznamů vyplývá, že zemětřesení v postižené oblasti zapříčinilo změnu toku několika řek a zničilo prakticky celou dopravní síť. Údajně se dokonce vytvořily nové hory a údolí.

Zemětřesení v Tang-šan

Počet obětí: 700 000; rok 1976; Čína

Zemětřesení propuklo ráno 28.června 1976, podle oficiálních čínských informací dosáhlo 7,8 Richterovy škály a hlavní otřesy trvaly kolem 15 minut. Přibližně po 15 ti hodinách následovaly další otřesy o síle 7,5 stupně. Zemětřesení zasáhlo oblast širokou kolem 8km, ve které bylo poškozeno kolem 80% všech budov.

Zatímco podle oficiálních čínských zdrojů v Tang-šanu (průmyslovém městě s přibližně milionem obyvatel) zahynulo kolem 200 000 lidí, ostatní agentury odhadují počet obětí až na 700 000.

Tajfun Bhola

Počet obětí: 300-500 tisíc; rok 1970; východní Pákistán (dnešní Bangladéš)

Nejničivější zaznamenaný tajfun v historii lidstva vtrhl do ústí řeky Gangy 12.listopadu 1970. Přímo při bouři zahynulo na půl milionu lidí, přičemž hlavní příčinou takto vysokého počtu byla zvednutá vodní hladina, která téměř zcela potopila většinu ostrovů v deltě řeky Gangy.

Bhola byl sedmým a zároveň nejsilnějším tropickým cyklonem, který se v roce 1970 v Indickém oceánu rozpoutal. V okamžiku největší síly dosahovala rychlost větru 205 kilometrů za hodinu. Nejvíce zasaženo bylo město Tazumuddin, ve kterém zahynulo 45% ze všech 167000 obyvatel.

Tajfun nebo zemětřesení v Kalkatě

Počet obětí: 300-500 tisíc; rok 1737; Indie

Vzhledem k malému množství dochovaných informací byla katastrofa v jednom z největších indických měst, která se odehrála 7.října 1737, dlouho přičítána zemětřesení. V současnosti se však odborníci domnívají, že se jednalo o tajfun.

Podle britského zmocněnce Thomase J.Moora v tento den bouře a povodeň zničila téměř všechny budovy s doškovými střechami a zabila 3000 lidí. Jiná zpráva uvádí, že přílivová vlna vyvolaná silným zemětřesením v přístavu potopila 20 000 lodí a vyžádala si 300 000 obětí. Je ale zvláštní, že v té době měla mít Kalkata kolem 20 000 obyvatel. Přestože se 300 000 obětí jeví do značné míry přehnaných, je tato verze v literatuře rozšířena mnohem více než pravděpodobnější příčina v podobě tajfunu. Oněch 3000 obětí se nicméně týkalo jen města samotného, o dalších mrtvých v okolních vesnicích se Moor nezmiňuje.

Tsunami v Indickém moři

Počet obětí: až 270 tisíc; rok 2004; Indie, Indonésie, Tchajwan

26.prosince 2004 došlo k velmi silnému podmořskému zemětřesení s epicentrem několik desítek kilometrů od západního pobřeží Sumatry. Seizmologové uvádějí, že dosáhlo síly 9,3 stupně Richterovy škály. (Nejsilnější dosud zdokumentované o síle 9,5 stupně zasáhlo roku 1960 Chile.)

Pohyby mořského dna vyvolaly tsunami, jež místy dosahovaly až třicetimetrové výšky. Nejvíce postiženými zeměmi se staly Indonésie, Srí Lanka, Indie a Tchajwan. Škody se odhadují v řádech stovek miliard dolarů.

Zemětřesení v Allepu

Počet obětí: 230 tisíc; rok 1138; Sýrie

Allepo je druhé nejstarší město Sýrie a jedno z nejstarších měst na světě. Kronikář z Damašku, Ibn al-Qakanisi, uvádí, že k nejsilnějším otřesům došlo 11.října 1138, přičemž těmto otřesům údajně předcházelo několik slabších, po katastrofě následovaly další slabší otřesy. Samotné Allepo tehdy čítalo několik desítek tisíc obyvatel, přesto v něm prakticky nikdo nezahynul, protože lidé byli varováni předchozími otřesy a včas utekli na venkov. Většina budov však byla vážně poškozena a některé dobové zdroje uvádějí, že Allepo bylo až na několik budov zcela zničeno a muselo být vybudováno znovu od základů.

Zdroj: časopis 21. století

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů