Čtvrtek, 28. března 2024

U Chorvatska hoří loď, země se bojí ekologické katastrofy

U Chorvatska hoří loď, země se bojí ekologické katastrofy
V Jaderském moři hoří turecká nákladní loď. Oheň dosud zničil záď 193 metrů dlouhého plavidla, na přídi dosud plameny zuří. Posádka a pasažéři byli evakuováni, nebezpečí ale představuje převážený náklad. Na palubě je tisíc tun ropy a množství nespecifikovaných chemikálií.
Na palubě hořící lodi se nachází blíže neupřesněný „nebezpečný materiál“. Exploze prý ale nehrozí.foto: Reuters

Na palubě hořící lodi se nachází blíže neupřesněný „nebezpečný materiál“. Exploze prý ale nehrozí.

Plavidlo nesoucí jméno Und Adriyatik začalo z dosud neznámých důvodů hořet brzy ráno. V tu chvíli míjelo ve vzdálenosti necelých 30 kilometrů chorvatský přístav Rovinj.

"Situace je nebezpečná, ale v této chvíli je pod kontrolou. Těžkostí navíc jsou proudy, které loď unášejí k pobřeží," řekl chorvatský ministr pro námořní záležitosti Božidar Kalmeta.

Pokud by na lodi došlo k explozi, měla by podle ministra "katastrofální následky". "Věřím ale, že k výbuchu nedojde," řekl podle agentury Hina ministr.Chorvatské úřady se obávají, že ropa převážená na lodi unikne do moře a znečistí turisty oblíbené pláže. Záchranáři se proto snaží trup lodi ochlazovat, aby se kvůli velkému žáru neroztavil. To by znamenalo, že všechny nebezpečné látky uniknou do moře.

Obavy vzbuzuje zejména náklad "devíti tun nebezpečného materiálu", který nebyl blíže specifikován. Na palubě lodi je také 200 nákladních automobilů, uvedly chorvatské úřady.

Záhřeb vyhlásil počátkem tohoto roku v Jaderském moři širší ochrannou zónu, aby chránil zásoby ryb v oblasti a zabránil znečišťování svých vod. Tento krok ale rozlítil zejména Slovinsko a Itálii. Chorvati dokonce zadrželi italskou rybářskou loď. - více zde

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Evropě a příjmy z turistiky tvoří velmi důležitou součást jeho ekonomiky.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů