Čtvrtek, 25. dubna 2024

Životní prostředí ohrozil únik chemikálie jen minimálně

Šetření v hrádecké továrně Kortan ukázalo, že sobotní únik chemikálie do ovzduší zapříčinila technická závada.
Životní prostředí ohrozil únik chemikálie jen minimálně
Hrádek nad Nisou/Únik chemikálií do ovzduší z továrny Kortan, ke kterému došlo v sobotu odpoledne, neohrozil životní prostředí.

ČIŽP provedla v Kortanu šetření

Takový je výsledek šetření, který na místě úniku provedla včera Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společně se zástupci Krajského úřadu Libereckého kraje. "Pokud bylo životní prostředí znečištěno, pak zcela minimálně, já se však přikláním k názoru, že vůbec," uvedl vedoucí oddělení ochrany ovzduší ČIŽP Milan Drbohlav. Jak dále sdělil, příčinou úniku byla technická závada nevelkého rozsahu.

Únik chemikálií lidi vylekal

Sobotní únik chemikálií obyvatele Hrádku nad Nisou vylekal. Sami si všimli podivného oranžového mraku, který se nad továrnou Kortan vznášel. I přesto, že odborníci nenaměřili koncentrace škodlivých látek, bylo místním lidem doporučeno, aby až do nedělního rána nevycházeli z domu, pokud to není nezbytně nutné. Na místě zasahovali hasiči i se speciálním vozem s protichemickým kontejnerem. Ve výrobně objevili kaluž zásaditého roztoku, který vznikl reakcí kyseliny dusičné a hydroxidu sodného, nebo draselného. Původní odhad naznačoval únik dusičnanu měďnatého, který vzniká reakcí mědi a kyseliny dusičné. Z dnešního šetření vyplynulo, že do ovzduší se dostaly nitrózní plyny neboli oxidy dusíku. V minulosti se objekt továrny ukazoval jako nebezpečný. Především v letech 1969 až 1989 se do půdy dostávaly škodliviny, které mohou způsobovat i rakovinu. V současné době však něco podobného podle jednatele Kortanu Vladislava Bíma nehrozí, protože společnost se podle něj už nezabývá výrobou chemikálií. Již firma, která zde sídlila před Kortanem, zamezila znečišťování půdy.

Kortan vypracuje zprávu

"Firmě Kortan jsme nařídili, že vypracují zprávu, co bylo příčinou technické závady a musí ve zprávě rovněž navrhnout taková opatření, aby k podobným situacím již nedocházelo," uzavřel Milan Drbohlav.

PAVLÍNA STRÁNSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů