Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kraj zaplatí odstranění následků znečištění vod

Kraj zaplatí odstranění následků znečištění vod

Rada Středočeského kraje na svém zasedání projednala a schválila žádost Města Mělník o poskytnutí finančních prostředků z havarijního fondu pro ochranu jakosti vod na úhradu nákladů vynaložených na odstranění následků havarijního znečistění povrchových vod v přístavu Mělník v celkové výši 300 088 korun.

Na krajský úřad došla žádost Města Mělník o poskytnutí finančních prostředků z havarijního fondu 5. února. Znečistění povrchové vody ropnými látkami v prvním bazénu přístavu Mělník byl nahlášen na Městský úřad Mělník v ranních hodinách dne 16. března 2007 společností České přístavy.

"Při následném šetření bylo zjištěno, že značná část hladiny vody v prvním přístavním bazénu je pokryta olejovými skvrnami. První zásah směřující k zabránění šíření ropné skvrny do toku Labe provedl mělnický hasičský záchranný sbor. Šlo o instalaci norné stěny na vjezdu do přístavu," přiblížil provedené práce Vilém Žák, náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a informatiku.

Následnou sanaci ropného znečistění prováděla podle jeho slov na základě dohody s Českými přístavy a městským úřadem Mělník odborná sanační firma DEKONTA. "Provedla laboratorní rozbor uniklé ropné látky a její sběr z hladiny přístavních bazénů pomocí sorbentů, sorbčních hadů, norné stěny a motorových foukačů. Zásahem vzniklý nebezpečný odpad - 1080 kilogramů sorbentů znečistěných ropnými látkami - byl odstraněn ve spalovně nebezpečných odpadů v Ústí nad Labem. Uniklá ropná látka byla charakterizována jako hydraulický olej," upřesnil Žák. V průběhu šetření se nepodařilo zjistit a usvědčit původce ropné havárie. Proto město požádalo Středočeský kraj o úhradu nákladů sanačního zásahu.

(převzato z webu www.webreporter.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů