Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekvádor: Chevronu hrozí ohromná ekologická pokuta

Ekvádor: Chevronu hrozí ohromná ekologická pokuta
Žaloba podaná ekvádorskými domorodými skupinami proti energetické společnosti je jednou z největších svého druhu v historii. Hraje se až o 16 miliard dolarů. Ekvádorští indiáni a ochránci přírody požadují po ropném gigantu Chevron-Texaco kompenzaci za ekologické poškození pralesů, kde firma těžila ropu. Chevron obvinění odmítá jako „šarádu".

Patnáct let trvající soudní spor mezi domorodým obyvatelstvem a energetickým obrem Chevron-Texaco nabírá na obrátkách. Minulý týden přilil příslovečný olej do ohně ekvádorský geologický inženýr Richard Cabrera, jenž v odborném posudku soudci doporučil, aby nechal Chevron za údajné ekologické škody zaplatit 8-16 miliard dolarů (128-256 miliard Kč).

Texaco, koupené Chevronem v roce 2001, fungovalo jako menšinový partner státní společnosti Petroecuador přes dvacet let (1970-1992). Během této doby měli Američané poškodit životní prostředí vypouštěním toxických odpadů do nezajištěných výkopů. Chevron však svaluje vinu na Petroecuador.

Chevron se necítí být vinen ekologickými škodamiLetitá pře se vleče od roku 1993, kdy newyorský soud vynesl rozsudek, že spor by měl být rozhodnut v Ekvádoru. Pokud by americká firma prohrála, mělo by to podle odborníků dalekosáhlý dopad.

Chevron ekvádorský případ označuje za podivný. Prý postrádá vědecký podklad a soudní experti jdou na ruku žalující straně.

Jedná se o největší požadovanou sumu v žalobě proti ropné společnosti a mohla by způsobit vážné problémy těžebním firmám, které působí v podobně odlehlých a z pohledu západní civilizace zaostalých oblastech.

„Ten spor je ohromně důležitý. Pokud tam Chevron prohraje, jistě to bude znamenat historický precedens," říká podle listu Christian Science Monitor profesor práv Robert Benson. Na pozoru by se podle něj měly mít i další nadnárodní koncerny.

K případu se vyjádřil i ekvádorský prezident Rafael Correa. Prohlásil, že škoda je daleko větší než při katastrofě tankeru Exxon Valdez. Tehdy do moře u břehů Aljašky vyteklo na 40,9 milionu litrů ropy.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů