Pátek, 29. března 2024

PROJEKT KARAVANA EVROPY STARTOVAL V LITOMĚŘICÍCH

PROJEKT KARAVANA EVROPY STARTOVAL V LITOMĚŘICÍCH

PRAHA, 24.4. 2008 - Ve Zdravém městě Litoměřice odstartoval přesně na mezinárodní Den Země projekt Karavana Evropy. Cílem projektu je zvýšit povědomí o problematice průmyslových rizik ve velkých chemických podnicích a možnostech, jak jim předcházet. V rámci projektu proběhla v Litoměřicích úvodní konference, kde se u kulatého stolu zapojili do diskuse všichni klíčoví aktéři - představitelé města, kraje a průmyslu, záchranné složky, vědecké instituce a další. Účastni byli rovněž zástupci italského města Seveso, které celý projekt iniciovali a odborně a finančně jej zastřešují.

 

První zastávku v České republice společně organizovali zástupci italského města Seveso, Národní sítě Zdravých měst ČR a Zdravého města Litoměřice. Právě v Sevesu, městu se 22 tisíci obyvateli, došlo před dvaatřiceti lety v místní chemičce Icmesa k vážné havárii. Její důsledky byly s ohledem na naprostou neinformovanost obyvatelstva katastrofické. Tamní lidé totiž dostali první informace až deset dní po havárii. Tato událost odstartovala řadu opatření, které během třiceti let značně zvýšily bezpečnost chemického provozu v Evropě.

Lovochemie plní v otázkách zajištění bezpečnosti přísné evropské normy. Je součástí integrovaného záchranného systému, má vlastní hasičský záchranný sbor s výjezdovým časem do dvou minut, speciálně cvičený na únik čpavku. Varovné systémy jsou umístěny na všech příjezdových cestách. Do ekologizace provozu investuje stovky milionů korun“. Tato slova zazněla v Litoměřicích z úst generálního ředitele Lovochemie Richarda Brabce v rámci diskuse o rizicích, které tyto provozy i dnes představují.

Jak informovat obyvatele

I přes vyspělé bezpečnostní systémy stále existuje potenciální nebezpečí, a proto je důležité včas a efektivně informovat obyvatele v případě nějaké nehody. Cílem konference bylo proto také diskutovat, jak tuto informovanost zajistit, a to na základě třech principů - předběžné opatrnosti, prevence a participace. „Jednou z možných rychlých cest přenosu informací by mohly být SMS zprávy,“ poukázal vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích Pavel Gryndler na jednu z variant.

Co je cílem projektu?

„Cílem projektu Karavana Evropy je proto neustále upozorňovat na nezbytnou opatrnost, prevenci a co nejvyšší informovanost ve spojitosti s chemickým průmyslem,“ uvedl Marzio Marzorati, zástupce města Seveso. Vysoce přitom hodnotil fakt, že v Litoměřicích dokázali k jednomu stolu zasednout hasiči, zástupci litoměřické a lovosické radnice, Krajského úřadu Ústeckého kraje s představiteli místních chemických podniků a společně diskutovat o možných rizicích. Což podle Marzoratiho nebývá v Itálii běžné. „Již při katastrofálních povodních roku 2002 jsme si naostro vyzkoušeli práci v terénu. Vodou byla zasažena jak Lovochemie, tak i společnost Glanzstoff. Tehdy se prokázala opravdová funkčnost našeho integrovaného záchranného systému,“ zavzpomínal starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč. Nicméně se společně s lovosickým starostou Janem Kulhánkem a generálním ředitelem Lovochemie shodli na potřebě uspořádání cvičení složek integrovaného záchranného systému zaměřeného na imaginární chemickou havárii v lovosické továrně. „Riziko havárie je sice naprosto minimální, ale nemůžeme tvrdit, že i přes nejpřísnější bezpečností opatření nulové,“ připomněl tento důležitý fakt její ředitel.

Italové míří do deseti zemí

Litoměřice byly první zastávkou zástupců italského Sevesa. S poselstvím, které přináší Karavana Evropy, chtějí vyrazit do deseti nových členských zemí Evropské unie. Následovat bude po České republice Lotyšsko a Bulharsko. „Svoji pouť zakončí u Evropského parlamentu s memorandem, jenž společně předloží všichni aktéři Karavany. Ponese i poselství, že i v době vyspělých technologií je třeba si připomínat potenciální ohrožení průmyslových závodů a nutnost být na ně dostatečně připraveni. Podepsáno by mělo být 10. července, tedy v den 32. výročí seveské tragédie,“ řekl Antonín Tym, zástupce Kanceláře Národní sítě Zdravých měst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů