Čtvrtek, 28. března 2024

Prezident podepsal zákon o předcházení ekologické újmě

Prezident podepsal zákon o předcházení ekologické újmě

Někteří původci znečištění by měli platit za škody způsobené na životním prostředí. Počítá s tím zákon o předcházení ekologické újmě, který dnes podepsal prezident Václav Klaus.
Dolní komora v dubnu do normy zapracovala senátní pozměňovací návrhy. Povinnost zajistit zaplacení nápravy ekologické újmy mají mít podle nich státní, nikoli jen soukromé firmy. Řízení o preventivních či nápravných opatřeních pak budou moci vyvolat ti, kterých by se ekologická újma přímo týkala, ne tedy jakékoli nestátní neziskové organizace. Senát také navrhl rozšířit okruh provinění, za něž by hrozila až pětimilionová sankce. Tento postih má tedy hrozit firmám i jejich šéfům, pokud neudělají nezbytná preventivní nebo nápravná opatření.
Ve sněmovně čelila norma kritice opozice. Ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených) ale poslancům řekl, že pokud ji nepřijmou, Evropská komise republiku zažaluje u Evropského soudního dvora.
Evropská směrnice, kterou zákon kopíruje, byla schválena jako reakce na katastrofy, mezi něž patřilo znečištění francouzského pobřeží po havárii tankeru Erika v roce 1999. Původci znečištění mají podle směrnice platit za nápravu škod. Týká se to škod na vodních zdrojích, zvířatech i rostlinách stejně jako velkého znečištění půdy, které způsobí újmy na zdraví lidí.
Norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že po roce 2010 začnou evropské banky nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013. Finanční zajištění by si podle vlády nemuseli pořizovat například ti, kteří prokazatelně nemohou způsobit škodu vyšší než 20 milionů korun, nebo ti, kteří vlastní ekologické certifikace.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů