Středa, 24. dubna 2024

Ekologická havárie nehrozí

Ekologická havárie nehrozí

Žalhostice - Při havárii v areálu bývalé koželužny v Žalhosticích nedošlo k rozsáhlejšímu poškození životního prostředí. Ve středu to potvrdil vedoucí odboru životního prostředí v Litoměřicích Pavel Gryndler.

Únik odhadem až tisíce pěti set litrů mazutu mají na svědomí zřejmě zloději kovů. Ti v noci z pondělka na úterý poškodili výpustné ventily kovového zásobníku, z něhož nebezpečná látka vytekla.

Přivolaní hasiči místo zajistili. Bezprostředně poté začala mazut odstraňovat sanační firma. Největší část stačili její pracovníci zlikvidovat ještě v úterý, kdy tu pracovali až do noci. Včera (středa) zamořenou plochu už jen dočišťovali. Hrozilo totiž, že by v případě přívalových dešťů mohlo dojít ke spláchnutí mazutu do spodních i povrchových vod.

„Naštěstí se to zjistilo včas. Na havárii upozornil jeden z místních obyvatel a majitel objektu se k celé situaci postavil čelem. Velmi rychle zajistil sanaci zasažené plochy, takže k významnějšímu poškození životního prostředí nedošlo,“ řekl včera Gryndler.

Havárii vyšetřuje také Policie České republiky, která pátrá po pachatelích. K úniku mazutu došlo z osmikubíkové nádrže. Další tisíce litrů v ní ještě zůstaly. Kdyby nebyl zásah tak rychlý, ekologická havárie by opravdu hrozila.

Starostka Žalhostic Alena Vacková událostí překvapena není. „Mazut je tam od roku 1994. A že se v areálu, který není hlídán, pohybují různí železosběrači, bere tady každý už jako normální. Naopak se divím, že se v bývalé koželužně, vzhledem k uvedené situaci, zatím ještě nestalo nic horšího,“ povzdechla si žalhostická starostka.


Mazut je ropný produkt, který se používá pro vytápění. Naštěstí nezačal hořet, přestože zloději kovů patrně použili autogen. Od vyšších teplot by pak látka mohla chytit. Nádrž byla odčerpána a její obsah přemístěn do záchytné jímky. Podle pracovníků sanační firmy bude veškerý mazut v nejbližších týdnech z areálu odvezen. Z asfaltových ploch byl stažen a z půdy, do níž se vsákl, odtěžen. Přibližně do hloubky 20 centimetrů. Odvezen má být na skládku nebezpečného odpadu.

Proti nájezdům zlodějů bude areál do budoucna zabezpečen mechanickými zábranami při vjezdu. Deníku to potvrdila zástupkyně zhotovitelské firmy, která si nepřála zveřejnit své jméno.

„Je to, bohužel, obvyklá praxe, že tu máme opuštěné tovární budovy, které nejsou střeženy a sběrači kovů jejich zařízení rozkrádají. Základní chyba je v tom, že při jejich likvidaci nedošlo k odstranění starých ekologických zátěží,“ dodal Gryndler. Jak potvrdil, na zasaženém místě provede kontrolu i dnes (čtvrtek).

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů