Pátek, 29. března 2024

Výstava Chemické havárie se vrací do Ústí nad Labem

Výstava Chemické havárie se vrací do Ústí nad Labem

ÚSTÍ NAD LABEM – Výstava fotografií dokumentujících velké chemické havárie z celého světa je od pondělí přístupná v severočeské metropoli. Právě v Ústí nad Labem bylo putování výstavy před dvěma lety zahájeno (1). Obyvatelům města není bohužel téma nehod v chemických provozech cizí. Jen během posledních deseti let došlo ve Spolchemii k více než deseti haváriím (2), při kterých do ovzduší unikl chlór, chlorovodík, dioxiny, oxid sírový a další nebezpečné látky. V roce 2002 také došlo k rozsáhlému požáru v areálu ústeckého holdingu Tonaso (3). Zájemci si mohou snímky prohlédnout do 6. června v Základní škole Mírová.

 

„Spolchemie je dokladem toho, že velké havárie se neodehrávají jen v rozvojových zemích, kde jsou v chemických provozech často porušovány bezpečnostní předpisy. Před šesti lety v ústecké továrně došlo k rozsáhlému požáru zhruba sto tun umělých pryskyřic, při němž se vznítily i sudy obsahující velmi nebezpečné chemikálie. Ve městě musel být vyhlášen nejvyšší stupeň chemického nebezpečí,“ řekla koordinátorka výstavy Renata Konupková z Arniky. Na výstavě je událost přiblížena fotografií Libora Zvorala, na které mluvčí Spolchemie stojí před zcela vyhořelou výrobnou pryskyřic.

 

Na Spolchemii lze dokumentovat i pozitivní změny v chemickém průmyslu. „Spolchemie byla ještě na začátku devadesátých let českým monopolním výrobcem látek porušujících ozónovou vrstvu. Díky legislativnímu tlaku byla výroba freonů ve Spolchemii k roku 1996 ukončena. Náhrada nebezpečných látek zjevně nemusí nutně vést k hospodářským škodám a snižování ekonomické úrovně. Ještě větším pokrokem z hlediska vlivů na životní prostředí pak bude náhrada rtuti při výrobě chloru, ke které má dojít do konce roku 2012,“ dodala Konupková.   

 

Výstavu Arniky „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“ mohou zájemci navštívit v ZŠ Mírová, Mírová 4, Severní terasa od 26. května do 6. června. Bližší informace o výstavě najdete na této adrese: www.arnika.org.

 

Uspořádání výstavy Arnice v rámci projektu Budoucnost bez jedů umožnila finanční podpora  grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. Kromě toho tento projekt podpořily ještě nadace: New Word Foundation a Global Greengrants Fund.

 

 

Poznámky:

 

(1) O vernisáži výstavy si můžete přečíst zde: www.arnika.org.

 

(2) Některé havárie a úniky ve Spolchemii, o kterých se veřejně ví:

 

10.7.2006 – únik chlóru při najíždění aparatury
K úniku chloru do ovzduší došlo v pondělí večer z areálu ústecké Spolchemie. Podle mluvčího Spolchemie Zdeňka Rytíře zavinila únik chloru porucha, ke které došlo při spouštění provozu chlorové chemie. „Jednalo se o poruchu bezpečnostní klapky mezi dvěma asanačními věžemi,“ upřesnil. (MF Dnes, 12.7.2006).


11.6.2006 – únik monopropylenglykolu
K úniku monopropylenglykolu došlo z důvodu vadného těsnění. Celkově uniklo cca 100 litrů monopropylenglykolu, z toho 80 litrů bylo vráceno ke zpracování do výroby a zbytek byl ošetřený sorbetem a zlikvidován jako odpad. Žádný monopropylenglykol neunikl do kanalizace.
Podle Spolchemie šlo bezvýznamnou událost. „Šlo o banální záležitost, většina odtekla do záchytné jímky,“ řekl mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř. (Ústecký deník 13.6.2006)


2.11. 2005 únik chlóru
Chlor unikl z provozu Tetraper ve 20.43. O úniku informoval městské strážníky dispečer Spolchemie. Událost se stala při odstavování provozu Tetraper. Z porušené armatury se uvolnilo do bezpečnostní jímky několik desítek litrů kapaliny s malým obsahem chloru.

5.11. 2004 požár v laboratoři
Oheň poškodil nábytek v bývalé laboratoři v objektu, který právě procházel rekonstrukcí. Podnikoví hasiči požár zlikvidovali během čtvrt hodiny. Podle vyšetřovatele státních hasičů oheň vznikl při řezání radiátoru ústředního topení.

11.10. 2004 únik chlorovodíku
Zbytek kyseliny chlorovodíkové se uvolnil při plánované opravě potrubí. Zápach plynu byl cítit v neobydlené průmyslové části čtvrti Předlice.
.
4.5.2004 - únik oxidu sírového
Velký bílý mrak oxidu sírového se nad městem kvůli špatným rozptylovým podmínkám držel asi hodinu. Řadu obyvatel druhá nehoda v krátké době vyděsila a mnohé lidi popudilo i to, že byli o události informováni nedostatečně a se zpožděním.
Pokuta: Za tento únik oxidu sírového zaplatila ústecká Spolchemie pokutu 200 tisíc korun.

21.4.2004 - únik chloru

Podle odhadu pracovníků ústeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí mohlo uniknout zhruba 10 kilogramů chloru. Podle Ivana Hrabala z inspekce odhad vychází z naměřených koncentrací chloru a z rozsahu rozšíření jeho zápachu po městě.

21.-22. 11.2002 – požár ve výrobně pryskyřic
Shořelo zhruba 100 tun pryskyřice a surovin, explodovala některá výrobní zařízení a některé látky v uzavřených sudech. V provozu výroby pryskyřic bývají styren či epichlorhydrin. Styren je látka rakovinotvorná a hořením mohou vznikat látky jako fosgen a chlorovodík, ale také vysoce nebezpečné dioxiny.

16.11.2002 - únik chloru
Únik kilogramu chloru zapříčinila netěsnost aparatury v provozu chlorové chemie. Nebezpečný plyn ucítila řada Ústečanů.

 

Podrobnější seznam havárií: bezjedu.arnika.org.

 

(3) Oheň zachvátil 7. listopadu 2002 jeden z provozů společnosti Cheva, která se zabývá výrobou čistých chemikálií. Čtrnáct dní nato došlo k rozsáhlému požáru ve Spolchemii. Více k požáru v Tonasu najdete například zde: www.rozhlas.cz.

 

TISKOVÁ ZPRÁVA SDRUŽENÍ ARNIKA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů