Pátek, 29. března 2024

Od polovičky roku musíte mít v novém či rekonstruovaném bytovém domě hasící přístroj

Povinnost zavádí nová vyhláška, která začne platit 1. července.
Od polovičky roku musíte mít v novém či rekonstruovaném bytovém domě hasící přístroj

Každý rodinný dům, který se začne stavět od druhé poloviny letošního roku, bude muset být vybavený kromě hlásiče požáru také hasicím přístrojem. Povinnost zavádí nová vyhláška, která začne platit 1. července. Vztahuje se přitom na všechny objekty, u nichž je nutná kolaudace, tedy i na nové chalupy nebo chaty.

Domkaři, chataři a chalupáři, kteří už mají postaveno, můžou zůstat v klidu. Hasicí přístroj si budou muset pořídit jen v případě, že budovu budou po tomto datu výrazněji rekonstruovat.

Hasiči ke změně přistoupili kvůli tomu, že právě požáry v domácnostech mají vůbec nejtragičtější následky.

„Požární hlásič se dá pořídit za cenu okolo tří set korun, hasicí přístroje jsou dražší, přijdou asi na dvanáct až čtrnáct set korun,“ říká.

Který typ je předepsaný do domácnosti
Všechny nové rodinné domy budou muset být od července vybaveny aspoň jedním přístrojem s hasicí schopností 34 A. Písmeno A znamená, že je určen na hašení požárů pevných látek, jako je dřevo, textil, papír či plasty.

Číslo 34 značí velikost požáru, který uhasí - při zkouškách musí přístroj zdolat dřevěnou hranici dlouhou 3,4 metru, širokou 0,5 a vysokou 0,56 metru. Čím větší hasicí schopnost, tedy vyšší číslo, tím je přístroj účinnější - uhasí delší hranici, ale většinou je také dražší.

Typ 34 A patří k těm nejlepším, nad ním jsou jen dva stupně účinnosti, pod ním pět. Vyhláška neříká, jestli má být přístroj práškový, vodní, či pěnový, ale v Česku zatím neseženete jiný než práškový.

Jeho cena začíná na 750 korunách, většinou však stojí kolem 1 000 korun. Uvnitř je šest kilogramů náplně, přístroje však celkově váží kolem devíti kilo.

Hasicí schopnost bývá často kombinovaná, přístroje umějí hasit i hořlavé kapaliny (ty s označením B) a plyny (C). Práškový přístroj 34 A mívá většinou zároveň hasicí schopnost 183 B a C (to se uvádí bez čísla).

Číslo u skupiny B je opět udáním kvality, tedy čím je vyšší, tím je přístroj lepší. Přístroj se schopností 183 B při zkoušce uhasí 183 litrů hořlavé kapaliny v nádobě o hloubce 20 centimetrů a průměru 2,71 metru.

Namísto jednoho přístroje 34 A si můžete koupit větší množství méně výkonných, u nichž součet hasicí schopnosti dosáhne alespoň 34 A.

Co si pořídit do garáže
Další přístroj musí být v garáži, tam je předepsán pěnový nebo práškový, s hasicí schopností 183 B. Přístroj třídy B je určený k hašení požárů kapalin, takže by měl uhasit třeba i hořící benzin, olej či asfalt.

Do garáže si můžete pořídit stejný výrobek jako do domu - tedy 34 A, 183 B, C, ale vyhlášce vyhovíte i koupí o pár desítek korun levnějšího práškového přístroje. Musí mít třídu 183 B (pro hašení kapalin), ale stačí nižší třída v účinnosti při hašení pevných látek, třeba 27 A. Cena začíná na 700 korunách.

Pozor však na to, že ne vždy koupíte slabší přístroj levněji. Třeba přístroje s hasicí schopností 21 A, 183 B, C neseženete pod 1 000 korun.

Druhá možnost je koupit si do garáže pěnový přístroj. Stojí třeba dvakrát více než práškový a má nižší hasicí schopnost na pevné látky, nejčastěji 13 A. Je také těžší - váží kolem 13 kilogramů a nedají se jím hasit přístroje pod proudem. Při hašení pěnou však zničíte daleko méně věcí než práškem.

Co do bytového domu
Do bytu hasicí přístroj mít nemusíte, ale v bytovém domě schváleném po 1. červenci by měl být na chodbách, ve sklepě, u hlavní rozvodné skříně, ve strojovně výtahu a v garážích. Nic nezkazíte, pokud si pořídíte lepší přístroje, než nařizuje vyhláška.

Podle ní je na chodbách na výběr pěnový či vodní 13 A nebo práškový 21 A. Poslední zmíněný vyhláška určuje také pro hlavní elektrický rozvaděč. Ve strojovně výtahů se používá typ plněný oxidem uhličitým se schopností 55 B - oxid uhličitý nepoškodí drahé elektrické zařízení. Do garáží je povinný typ třídy 183 B, a to na prvních 10 stání a pak další na každých 20 stání.

Kde přístroje koupit
Hasicí přístroj můžete koupit i v hobbymarketu nebo u benzinové pumpy, ale není to záruka kvality. "Doporučuji nakupovat vždy nové hasicí přístroje známých firem a prodejců - nejlépe servisních techniků a opraven,“ radí Věra Zemanová z firmy Vítkovice HTB, která přístroje vyrábí.

Přístroje prodávají výrobci, servisní organizace a kontroloři, kteří zajišťují předepsanou každoroční kontrolu. "Dodají dokumentaci, která doloží provozuschopnost hasicího přístroje,“ vysvětluje Vladimír Tvrdý z firmy HastexHaspr vyrábějící hasicí přístroje.

V odborné firmě vám lépe poradí a někdy je v ceně i první revize. Najdete ji podle telefonního seznamu nebo na internetu, třeba na adrese www.komora-po.cz.

Hrozí pokuty

Hasiči sice nemají oprávnění vstupovat do domácností a průběžně kontrolovat, zda majitelé hasicí přístroj mají, ale při vyšetřování příčin požáru vyjde pravda najevo.
Pokud se po požáru v domě zjistí, že majitel neměl povinnou protipožární výbavu, hrozí mu ke všemu neštěstí ještě několikatisícová pokuta za porušení vyhlášky.

„Zapomínat by se nemělo také na údržbu. Každý hasicí přístroj, i když se nepoužívá, je třeba nechat jednou za rok zkontrolovat pracovníkem s příslušným certifikátem, podobně jako třeba plynový kotel před zimou.

U hlásičů je pak třeba také měnit baterie, jejichž životnost odhaduji také zhruba na rok,“ upozorňuje mluvčí Kopáček.

Jen za uplynulý rok hasiči zasahovali u 2652 požárů v domácnostech. Zahynulo při nich 58 lidí, což činí 44,6 procenta všech obětí požárů.

ZDROJ: Právo, MF Dnes, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů