Úterý, 23. dubna 2024

Hejtman Moravskoslezského kraje a Opolský vojvoda se dohodli na spolupráci v krizových situacích

Hejtman Moravskoslezského kraje a Opolský vojvoda se dohodli na spolupráci v krizových situacích

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Čeští a polští hasiči budou společně zasahovat podél celé severní hranice Moravskoslezského kraje. Hejtman MSK Evžen Tošenovský, Opolský vojvoda Ryszard Wilczynski a velitelé hasičských záchranných sborů obou regionů Zdeněk Nytra a Karol Stepień podepsali v polském městě Prudnik "Dohodu o spolupráci a vzájemné pomoci při záchranářských pracích při katastrofách, živelních pohromách jiných mimořádných událostech".


Obdobná smlouva již od konce února letošního roku funguje mezi Moravskoslezským krajem a Slezským vojvodstvím. Obě dohody byly uzavřeny na dobu neurčitou a zahrnují spolupráci na celém území všech tří krajů (Moravskoslezský kraj, Slezské vojvodství, Opolské vojvodství), oblast 25 km kolem hraničního pásma je navíc ošetřena speciálním režimem.

"Smlouva začne platit po 30 dnech, zaručuje zjednodušení administrativy při zásazích hasičů na opačné straně hranice, což v konečném důsledku přispěje k rychlejšímu příjezdu hasičských či záchranných vozidel na místo zásahu. Rozhodujícím faktorem je vždy válka s časem, proto si cením této spolupráce. Tato dohoda je dokladem toho, že se věci dají dělat efektivně na úrovni regionů bez zapojení centrálních úřadů v Praze a Varšavě, navíc i v tomto geograficky složitém území," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Dohoda vychází ze smlouvy podepsané mezi Českou republikou a Polskem v roce 2000 a obsahuje několik zpřesnění. Např. do šesti měsíců od jejího oficiálního stvrzení mají být vypracovány záchranářské plány, které definují existující ohrožení v obou regionech a přímo vyčíslují počty zasahujících i prostředky určené k zásahům na území partnerského kraje. Dohoda rovněž umožňuje vytvoření pracovních skupin složených z expertů v oblastech, kde vznikne problém (chemické zásahy, plošné požáry, povodně). Týmy českých a polských záchranářů se nyní mohou bez zbytečných administrativních procedur společně školit, cvičit a zdokonalovat v operačních postupech. "Skutečná spolupráce trvá již léta a vstupem do Schengenu musela být ještě zintenzivněna. Nejde jen o samotnou spolupráci při zásazích, ale důležitá je i spolupráce při preventivních opatřeních. Našim společným zájmem je především předejít situacím, ve kterých by mohlo dojít k ohrožení občanů na životě," dodal ředitel Hasičské záchranné stanice Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra.

Kontaktními místy pro naplňování dohody jsou na české straně Ostrava, Bruntál a Opava, na polské straně Opole, Prudnik a Hlubčice.


Autor / zdroj: Barbara Odstrčilíková

http://www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů