Pátek, 19. dubna 2024

Škody po přírodních katastrofách byly letos třetí nejvyšší

Škody po přírodních katastrofách byly letos třetí nejvyšší

Celkové škody způsobené přírodními katastrofami se letos vyšplhaly na zhruba 200 miliard dolarů (3,7 bilionu Kč).

Celkové letošní škody způsobené přírodními katastrofami byly třetí nejvyšší v historii. Ztráty pojišťoven kvůli přírodním neštěstím pak letos meziročně stouply o 50 procent. Vyplývá to z odhadů největší světové zajišťovny podle příjmů Munich Re, podle níž je tento trend výsledkem klimatických změn.

Munich Re uvedla, že celkové ekonomické škody způsobené přírodními katastrofami se ve srovnání s předchozím rokem více než zdvojnásobily. Zůstaly však pod rekordem z roku 2005, kdy kvůli řádění hurikánu Katrina dosáhly 232 miliard dolarů. Vyšší než letos byly i v roce 1995, kdy postihlo zemětřesení japonské město Kóbe. Údaje za oba tyto roky byly upraveny o inflaci.

Celkové ztráty pojišťoven způsobené přírodními katastrofami letos stouply na 45 miliard dolarů z loňských téměř 30 miliard USD. Nejdražší událostí pro pojišťovny bylo letos řádění hurikánu Ike. Nejvíce lidí zahynulo při přírodních katastrofách v Asii. Cyklón Nargis si vyžádal nejméně 200.000 životů a zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan nejméně 70.000 životů.

Zemětřesení v Číně také letos způsobilo největší škody, a to 85 miliard dolarů. Většinu škod však nekryly pojišťovny, ty zemětřesení stálo pouze 300 milionů dolarů. Vysoké ztráty pojišťovnám způsobilo i chladné počasí v lednu a únoru v Číně, březnová zimní bouře ve střední Evropě a celá sezona tornád v USA.

Munich Re dodala, že rok 2008 potvrdil dlouhodobý trend, v rámci kterého roste počet přírodních katastrof a výše jimi způsobených škod. To zvyšuje ztráty pojišťoven , napsaly agentury AP a Reuters.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů