Čtvrtek, 28. března 2024

Maďarsko: Olejové znečistenie na Bodrogu dorazilo dnes k obci Alsóbereck

Maďarsko: Olejové znečistenie na Bodrogu dorazilo dnes k obci Alsóbereck
Olejová škvrna zo slovenského úseku rieky Bodrog dorazila dnes nadránom do oblasti obce Alsóbereck v severomaďarskej župe Borsod-Abaúj-Zemplén. Podľa tlačovej agentúry MTI maďarskí vodohospodári z povrchu rieky odstránili už niekoľko kubických metrov znečistenia.

Na slovenskom úseku toku sa do rieky dostal hydraulický olej vo štvrtok popoludní v prístave Ladmovce pri vyťahovaní potopeného plávajúceho bagra. Severomaďarské riaditeľstvo ochrany životného prostredia a vodohospodárstva vyhlásilo tretí stupeň pohotovosti kvôli kontaminácii na hornom toku Bodrogu.

Podľa hovorcu riaditeľstva Csabu Csonta nornú stenu postavili pri moste v Alsóberecku. Odstraňovaniu znečistenia bráni množstvo plávajúcich konárov a častí stromov, ktoré ohrozujú stenu. Zachytávajú ich dvoma motorovými člnmi.

Hovorca dodal, že pri sanácii na slovenskej strane použili približne desať kubických metrov absorbčnej látky. Na maďarskej strane pracuje pri likvidácii škôd 20 vodohospodárov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů