Čtvrtek, 28. března 2024

OSN chce zvýšit výdaje na ochranu před přírodními katastrofami

OSN chce zvýšit výdaje na ochranu před přírodními katastrofami

Ženeva - Spojené národy navrhují zvýšit vynaložení prostředků na ochranu zemí před přírodními katastrofami. Několik základních kroků by podle OSN mohlo snížit počet obětí přírodních katastrof až o polovinu. Napsala o tom agentura Reuters.

Podle šéfa humanitární pomoci OSN Johna Holmese by deset procent humanitárních příspěvků a 30 procent prostředků vyčleněných na boj s klimatickými změnami mělo být použito na zpevnění školních budov a nemocnic v ohrožených oblastech. Lidé by také měli podstoupit odborné kurzy o přežití.

"Nemůžete katastrofám přímo zabránit, ale můžete ovlivnit, zda zabijí lidi a do určité míry také to, zda budou zničeny jejich obydlí," řekl Holmes na tiskové konferenci v Ženevě. Účelnější použití zahraniční pomoci by podle něho mohlo zachránit velké množství životů v zemích, které bývají ohroženy silnými bouřemi, zemětřeseními a vichřicemi.

V loňském roce si přírodní katastrofy vyžádaly skoro 236.000 lidských životů a způsobily 181 miliard dolarů v hmotných škodách. Například Bangladéš a Čína patří mezi země, které jsou nejvíce ohroženy každoročními záplavami, sesuvy půdy a jinými jevy, jež souvisejí se změnami světového klimatu.

OSN navrhuje, aby v rámci opatření proti přírodním katastrofám bylo každoročně vyčleněno kolem tří miliard dolarů především na zpevnění konstrukcí škol a nemocnic v ohrožených oblastech. Austrálie, Švédsko, Británie a Německo již tímto způsobem investují deset procent humanitární pomoci, uvedl Holmes a dodal, že existují i jednodušší opatření. V Bangladéši fungoval například systém, kdy před povodněmi objížděli lidé ohrožené oblasti na kolech a varovali obyvatele před nebezpečím.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů