Pátek, 29. března 2024

Ekologická katastrofa ohrožuje rezervaci Camargue

Ekologická katastrofa ohrožuje rezervaci Camargue

Paříž - Známou přírodní rezervaci Camargue na jihu Francie ohrožuje několik milionů litrů ropy, které vytekly z prasklého ropovodu procházejícího regionem.

Podle údajů ze soboty ministerstva životního prostředí v Paříži surovina zaplavila asi dva hektary půdy v rezervaci. Situace už je pod kontrolou, příčiny prasknutí ropovodu se vyšetřují, napsala agentura DPA.

Státní tajemnice pro životní prostředí Chantal Jounannová označila případ za katastrofu pro životní prostředí neobydlené rezervace stepní krajiny na jihu země. V chráněném prostoru severovýchodně od přístavu Marseille žijí mimo jiné vzácné druhy ptáků. Ochránci přírody se obávají, že vylitá ropa může mnoho z nich zahubit.

Podle dostupných poznatků unikly z ropovodu společností SPSE (Société du Pipeline Sud-Européen) asi 4000 kubických metrů ropy. Zdroje podzemní vody zatím údajně ohroženy nejsou. "Situace je pod kontrolou," řekl ředitel SPSE François Trabucco deníku La Provence. Zasaženou část rezervace poblíž městečka Saint-Martin-de-Crau mají v nejbližší době očistit specializované tý­my.

K nehodě došlo již v pátek, zpozorována byla ale později. Státní zastupitelství zahájilo vyšetřování případné zodpovědnosti.

Společnost SPSE zásobuje svým 769 kilometrů dlouhým ropovodem několik rafinerií. Trasa vede z Fos-sur-Mer poblíž Marseille přes jižní Francii, Švýcarsko až do Německa, podle dostupných údajů přepravuje asi 23 milionů tun ropy ročně. Největším podílníkem je francouzská společnost Total, německá chemička BASF vlastní deset procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů