Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nový ropovod ohrožuje zásoby pitné vody

Nový ropovod ohrožuje zásoby pitné vody

Žitným ostrovem, největší zásobárnou pitné vody ve střední Evropě, má vést ropovod. Slovensko souhlasí s rakouským návrhem propojení rafinerií Slovnaft a Schwechat. Rakousko o výstavbu ropovodu usiluje řadu let. Chce dopravovat ropu přímo z Ruska, aby snížilo svou závislost na transportech z jiných zemí.

Výstavbu má zabezpečit slovenský Transpetrol a rakouská OMV. Propojení bude dlouhé 60 kilometrů, z toho 12 povede přes území Slovenska. Přepravní kapacita se bude pohybovat od 2,5 do pěti milionů tun ropy ročně. Rakousko zároveň vybuduje na svém území pro potřeby Slovenska zásobník ropy s kapacitou zhruba 75 tisíc tun.

Minulá vláda rakouské snahy odmítla. Vzala v úvahu, že plánovaná trasa vede přes území s nejvyšším stupněm ochrany přírody. Navíc v těsné blízkosti Petržalky - největší bratislavské městské části.

Odmítnuté argumenty

Ministr hospodářství Lubomír Jahnátek nedávno oznámil, že přípravné práce by měly být zahájeny začátkem příštího roku. Samotná stavba pak v roce 2012.

Je přesvědčen, že propojení je pro Slovensko velmi důležité z hlediska energetické bezpečnosti. "Cílem projektu je to, že v případě krize máme okamžitou náhradu a dokážeme sem přepravit až 3,5 milionu tun ropy," prohlásil. Energetici mu oponují. Podle nich je naprosto nereálné, aby nový ropovod představoval zálohu při výpadcích ruských dodávek ropy.

Proti návrhu jsou především ekologové a vodaři. Potrubí s ropou jsou, přes všechna technologická opatření, podle jejich názoru pro zásobárnu vody nebezpečná. Upozorňují na skutečnost, že území je v pátém, nejvyšším stupni ochrany přírody, který takové aktivity vylučuje.

"Případná havárie by měla katastrofální dopady na kvalitu podzemních i povrchových vod," napsal před čtyřmi lety za bývalé vlády resort životního prostředí ve stanovisku, proč ropovod přes Žitný ostrov nechce povolit. Ministr Jahnátek však výhrady odmítl.

Pokoutný návrh

Ministerstvo se přesto chtělo pojistit. A šlo na to opravdu zvláštním způsobem. Prostřednictvím poslance Petra Pelegriniho (Směr) předložilo nečekaně v Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o ochraně přírody.

Podle ní měla být Žitnému ostrovu odebrána výsada nejvyšší ochrany. Ve jménu staveb ve strategickém veřejném zájmu, za kterou je pokládán i ropovod. Hladinu veřejného mínění rozbouřil postup nejsilnější koaliční strany do takové míry, že poslanec nakonec návrh stáhl.

Šance na stavbu ropovodu, ale Rakousko stále má. Další novelu o ochraně přírody připravil vicepremiér Dušan Čaplovič. Obsah zatím není známý, ale kabinet ho má posuzovat jako přednostní, naléhavou věc.

AUTOR: Renata Havranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů