Pátek, 19. dubna 2024

Sokolovská uhelná má zaplatit pokutu za znečištění Ohře

Sokolovská uhelná má zaplatit pokutu za znečištění Ohře

Karlovy Vary - Česká inspekce životního prostředí se rozhodla pokutovat těžaře Sokolovské uhelné. Ve správním řízení jim hrozí až milionová pokuta, měli totiž znečistit řeku Ohři. Firma se proti pokutě odvolala, s něčím takovým nesouhlasí. Ke znečištění povrchových vod došlo v regionu v poslední době již podruhé. Obdobný případ zaznamenali pracovníci inspekce před dvěma lety v okolí Nového Sedla a Lokte.

Šedivou kalnou vodou znečistili těžaři podle inspektorů tři potoky a 40 kilometrů řeky Ohře v době, kdy tam vrcholila vodácká sezona. "Z našeho pohledu došlo k nedovolenému vypouštění důlních vod do vodních toků," uvedl vedoucí ČIŽP Karlovy Vary Lubomír Bednář. Už loni měli těžaři postavit čistírnu důlních vod, ale jak tvrdí inspektoři, odsunuli dokončení drahé a náročné stavby až na konec letošního roku. Těžaři se podle inspektorů hájí tím, že přívalové deště nemohli předpokládat a vodu z lomů museli odčerpat. "Prý postupují podle horního zákona, tedy přednost mají lidé, stroje, lom stavba," poznamenala vrchní inspektorka ČIŽP Karlovy Vary Stanislava Berková.

Jak inspektoři říkají, ve vysoké koncentraci voda z dolů škodí přírodě. "V některých případech to může způsobit úhyn ryb," ujistil Lubomír Bednář. Vedení inspekce životního prostředí připouští, že pokuty, které uděluje, jsou nízké. Sankce ale musí zvedat postupně. "Myslím, že pokuty by měly být vyšší," prohlásila ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

Spor těžařů a inspekce životního prostředí nyní začali posuzovat pracovníci ministerstva. Inspektoři předpokládají, že územní odbor ministerstva životního prostředí v Chomutově rozhodne o odvolání těžařů nejpozději do konce února.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů