Pátek, 29. března 2024

Hořela skládka v Holešovicích; hasiči požár ještě nezlikvidovali

Hořela skládka v Holešovicích; hasiči požár ještě nezlikvidovali

Hasiči budou zřejmě celý den dohašovat požár skládky na pražském Libeňském ostrově, který vznikl v neděli večer. Skládka stále prohořívá, hasiči musí odpad prohrabávat, řekla ČTK mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podle mluvčí se na uhašení podílí i firma, která skládku provozuje.

V okolí skládky chemici hasičského sboru nenaměřili zvýšené koncentrace oxidu uhelnatého. Hygienické normy nebyly podle Adamcové překročeny ani u dalších škodlivin. Doporučila nicméně, aby lidé v okolí kvůli obtěžujícímu zápachu nevětrali. Drobné potíže by podle ní mohli mít astmatici.

Skládka se nachází v blízkosti několika autobazarů na místě, které je blíže k Palmovce. Podle zpravodajky ČTK byly u požáru po deváté hodině čtyři hasičská auta, ze skládky stále vycházel dým. Zápach je ale cítit pouze v bezprostředním okolí, do ulic se zřejmě nešíří.

Na skládce byla podle Adamcové uskladněna suť a další odpad. "Skládka byla původně asi pět metrů vysoká, v současné době je zhruba poloviční," uvedla Adamcová.

Firma provozující skládku přemisťuje pomocí nakladačů odpad na jiné místo, kde se postupně dohašuje. Na likvidaci požáru se podílí i krizový štáb magistrátu. Starosta Prahy 8 Josef Nosek případ sledoval a vyžádal si pomoc městské policie. Dostala za úkol informovat okolní obyvatele.

Požár byl nahlášen na linku tísňového volání krátce před 22:00. Na místo vyjeli hasiči z Holešovic a Strašnic. Po zjištění rozsahu požáru byl na místo povolán automobilový žebřík a pak ještě dalších šest aut s posádkami, včetně chemického družstva z Petřin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů