Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu bude větší, než se čekalo

Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu bude větší, než se čekalo

Ekologická katastrofa po potopení ropné plošiny firmy British Petroleum bude daleko větší, než odborníci očekávali. Satelitní záběry naznačují, že z vrtu uniká pětkrát více ropy, než byl první odhad. Místo 5 000 barelů tak možná uniká 25 000 barelů ropy denně, což je skoro 4 miliony litrů. Z hlediska následků pravděpodobně katastrofa předčí i hurikán Katrina. Na místo dorazil i prezident Barack Obama. Chce osobně posoudit škody napáchané havárií plošiny. Vláda už zakázala komerční i rekreační rybolov v postižené oblasti.
Podle zpravodaje ČT Michala Kubala začal silný vítr hnát ropnou skvrnu od nejcitlivějších oblastí mokřin na pobřeží státu Louisiana směrem k Alabamě a Floridě. Objem unikající ropy ovšem stále stoupá. Podle nejhorších scénářů by se mohla ropná skvrna dostat mořskými proudy okolo Floridy až k východnímu pobřeží Spojených států, což by mělo nedozírné důsledky.
Záchranáři stále pokládají další norné stěny. Vláda státu Louisiana už teď bojuje proti ropě všemi prostředky, které má. Silný vítr a vysoký příliv ji ale dál ženou k pobřeží. Stav nouze platí ve všech čtyřech ohrožených státech - Louisianě, Mississippi, Alabamě a Floridě.
"Na jeden výjezd zvládneme zatarasit tak jednu nebo dvě zátoky. Nikdy jsme ale nestáli proti katastrofě takovýchto rozměrů. Něco zmůžeme, ale záleží, jak dlouho to bude trvat. Doufáme, že se vítr obrátí a zanese ropu zase od pobřeží," prohlásil Frank Cole z louisianského ministerstva přírodních zdrojů.

Příští dny budou kritické
Protože se únik ropy nepodařilo zastavit ani robotickými ponorkami, počítá společnost BP, která potopenou vrtnou plošinu provozovala, že v pátek začne vrtat další vrt, který by ropu odčerpával. To však může trvat čtvrt roku. "Obávám se, že bariéry, které jsme vybudovali, nejsou moc účinné. Velice křehké ekosystémy jsou v ohrožení a příští dny budou kritické. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom ochránili naše pobřeží," uvedl guvernér Louisiany Bobby Jindal.
Vědci už pracují s možností, že by ropou znečištěné pobřeží v nepřístupných močálových oblastech mohli pomoci čistit mikroskopické rostliny. Ropná skvrna však kromě vegetace a zvěře ohrožuje také místní obyvatele. Hlavně ty, kteří se živí rybolovem nebo cestovním ruchem.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů