Čtvrtek, 28. března 2024

Jeden z pachatelů znečištění Hostavického potoka byl dopaden díky kamerovému systému

Jeden z pachatelů znečištění Hostavického potoka byl dopaden díky kamerovému systému

Dne 11. dubna 2010 zjistili pracovníci odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy při kontrole kvality vody v Hostavickém potoce jeho znečištění tuky a dalšími látkami. Ty se dostaly do potoka Štěrboholskou svodnicí, do které ústí výpust dešťové kanalizace z několika průmyslových areálů, mimo jiné i z areálu Pražských služeb, a.s., v Malešicích.

Městská část Praha 15 a Městská část Praha 14 společně s odborem ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy ihned zahájily místní šetření a vyzvaly Pražské vodovody a kanalizace, a.s., (PVK), aby provedly kamerový průzkum dešťové kanalizace a zjistily zdroj znečištění. Ukázalo se, že pachatelů bude zřejmě několik. Jako prvního se podařilo s pomocí monitorovacího systému, kterým Pražské služby celý svůj areál sledují, identifikovat znečišťovatele v areálu této firmy.

Pachateli jsou zaměstnanci nájemce části areálu Pražských služeb z firmy SEZAKO, kteří ještě dne 14. 4. a 15. 4. (dle údajů z monitorovacího systému) vypustili do dešťové kanalizace zbytky z cisteren, běžně používaných při čištění lapolů (jímky na zachycení odpadů z restaurací). Snažili se tak zahladit stopy po "černých vývozech" jímek, které provedli bez vědomí zaměstnavatele.

Radní hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Ing. Vladislav Mareček zkonstatoval: "Celá záležitost je v tomto konkrétním případě ukázkou politováníhodného selhání jednotlivců, kteří poškodili dobré jméno zaměstnavatele a pronajímatele a především ohrozili křehký ekosystém Hostavického potoka. Díky kvalitní monitorovací technologii a pravidelnému sledování kvality vody byl pachatel rychle odhalen. Náprava bude bezprostředně následovat."

Firma SEZAKO se k odpovědnosti ihned přihlásila. Na její náklady byla okamžitě vyčištěna vlastní vpust v areálu Pražských služeb a následně bude, po ukončení šetření, provedeno i vyčištění celé Štěrboholské svodnice.

Ředitel závodu Malešice Pražských služeb Aleš Bláha dodal: "Abychom zabránili podobným excesům, budeme přímo v areálu provádět pravidelné odběry z vpustí dešťové kanalizace, které by společně s kamerovým systémem měly podobným situacím zabránit".

PVK se v současné době snaží identifikovat i další viníky znečištění Hostavického potoka.

V Praze 12. 5. 2010

Ing. Vladislav Mareček - radní hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů