Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu stála BP už devět miliard korun

Ekologická katastrofa v Mexickém zálivu stála BP už devět miliard korun

Snahy o likvidaci obrovské ropné skvrny v Mexickém zálivu a zamezení úniku ropy z poškozeného podmořského vrtu už britský energetický gigant BP přišly na 450 milionů dolarů (devět miliard korun).

Informuje o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Tato částka zahrnuje náklady na boj proti šíření skvrny, úsilí o zastavení úniku suroviny z trhliny v ropném ložisku, hloubení dalšího "pomocného" vrtu a také závazky vůči americkým státům ležícím u Mexického zálivu.

Analytici odhadují, že celkové náklady všech zúčastněných stran se zatím pohybují mezi několika stovkami milionů až 12 miliardami dolarů.

Experti z BP se rozhodli odtáhnout z místa úniku obří dvanáctimetrový železobetonový zvon, který měl zachytit 85 procent unikající ropy. Jeho instalace, o kterou se pokusili v sobotu, se nezdařila. Na povrchu zvonu se začaly tvořit krystaly zmrzlých metanových hydrátů, které zvon nadnášely.

Společnost BP umístila vedle poškozeného ropného vrtu nový ocelový zvon, kterým chce zastavit unikající ropu. Nové zařízení - dutý válec - nazývá firma podle jeho tvaru "top hat", tedy cylindr.

Do provozu by mohl být uveden už ve čtvrtek. Část unikající ropy by jím měla proudit do cisteren připravených na povrchu.

Další alternativou, jak únik suroviny zastavit, je zacpat ji odpadem - směsí pneumatik a golfových míčků, sdělila v pondělí společnost BP. Ve středu se objevily informace, že BP, která si plošinu pronajímala, věděla o tom, že na ní hrozí exploze, ale práce přesto nezastavila.

Mezitím podmořská ponorka natočila záběry unikající ropy. Šéf ropného gigantu Tony Hayward se obává, že potrvá několik týdnů až měsíců, než se podaří dostat únik ropy pod kontrolu.

Od 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu vybuchla ropná plošina Deep Horizon, uniká z vrtu do moře až 800 000 litrů ropy denně. Ropná skvrna se za tu dobu rozlila do rozlohy větší než Česko a dosáhla některých ostrovů u americké pevniny.

Americká pobřežní stráž se pokouší chemikáliemi zlikvidovat alespoň část ropy na mořské hladině, na několika místech ropu zapálila. Evakuuje rovněž zvířata z pobřežních oblastí Floridy, Alabamy nebo Mississippi.

Podívejte se: Roboti se snaží zastavit unikající ropu

Autor: Zdeněk Gazur

Zdroj: www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů