Čtvrtek, 28. března 2024

Část unikající ropy se už daří odčerpávat

Technikům se konečně podařilo umístit nad vrt zařízení na odchyt ropy. Společnost BP čelí ostré kritice kvůli zlehčování ekologické havárie.

Část unikající ropy se už daří odčerpávat

Celý víkend se technici britské společnosti BP snažili umístit na místo úniku ropy v Mexickém zálivu zařízení, které by odsávalo ropu do tankeru na hladině. Náročná operace ve více než kilometrové hloubce se podařila až včera večer.

I tak ale mechanismus nedokáže zabránit, aby i nadále část ropy volně unikala do moře. "Ačkoli nezachytíme všechnu ropu, je to výrazný krok při omezovaní množství ropy, proudící do vod Mexického zálivu," píše se ve vyjádření BP.

Již v pátek se odborníci pokusili pomocí dálkově ovládaných ponorek umístit do roztrženého potrubí trubkovitý nástavec, pomocí něhož chtěli odsávat unikající ropu. Pokus ale selhal a trubku se nakonec podařilo nainstalovat až včera. Zatím šlo jen o test, kdy zařízení bude pracovat na plný výkon, zatím není jasné.

Úspěch by mohl snížit tlak, pod kterým se BP ocitá. Kritizuje ji jak prezident Barack Obama, tak i obyčejní Američané.

Louisiana počítá škody

Instalace odsávacího zařízení dává naději obyvatelům Louisiany, že škody nakonec nebudou tak katastrofické, jak to naznačovaly některé předpovědi. Ropa se sice již dostala na pobřeží, naštěstí ale většinou ve formě asfaltových koulí.

"Jsou samozřejmě nepříjemné, ale je to pořád lepší než souvislá ropná skvrna. Tohle se dá posbírat a vyčistit. Naši lidé už to dělají," řekl agentuře Reuters důstojník pobřežní stráže Luke Pinneo. Vědci ale varují, že situace se změní, až se ropa dostane do křehkých ekosystémů louisianských bažin.

Obyvatelé Louisiany také velmi emotivně reagují na prohlášení výkonného ředitele BP Tony Haywarda, který v rozhovoru pro britský Guardian prohlásil, že ve srovnání s celkovou rozlohou Mexického zálivu, je únik ropy vlastně malý.

"Myslím, že jsou to žvásty. Je mi jedno, jak je Záliv velký, všechno to jde na nás," zlobí se Kenneth Teriot, kapitán a majitel lodě živící se lovem krevet. Právě rybářství je těžce ekonomicky zasaženo, protože kvůli úniku ropy úřady zakázaly lov ryb a dalších mořských živočichů.

Kdo to zaplatí?

Americká vláda chce po BP záruky, že firma uhradí nápravu škod v plné výši. V USA totiž platí zákon prosazený těžařskou lobby, který omezuje výši možného odškodnění v případě havárie na 75 milionů dolarů. BP ale minulý týden prohlásila, že se nehodlá před odpovědností schovávat a zaplatí náhradu v plné výši. Bílý dům nicméně žádá závazný slib.

"Veřejnost má právo na ujištění o odhodlání BP zaplatit za všechny škody, které nastaly nebo ještě nastanou. Pokud bychom úmysl BP zaplatit za všechny škody chápali nesprávně, požadujeme okamžité vysvětlení skutečných úmyslů BP," píše se v dopise, který řediteli BP Haywardovi v sobotu zaslala ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová a ministr vnitra Ken Salazar.

Ke kritikům koncernu BP se přidal i prezident Obama. Ten prohlásil, že BP a další firmy se během právě probíhajícího slyšení před Kongresem snaží házet vinu jedna na druhou a označil to za "prapodivné divadlo".

Prezident také zastavil povolování těžby na nových nalezištích v pobřežních vodách a mnozí politici z řad demokratů žádají, aby tento zákaz byl trvalý.

"Obama se především snaží, aby vlna nespokojenosti nezasáhla Bílý dům," uvedl washingtonský dopisovatel stanice BBC Mark Mardell.

Únik ropy může být větší

Někteří vědci, kteří zkoumají videozáznamy z místa havárie, varují, že únik ropy může být až několikanásobně větší, než kolik se dosud odhadovalo. Před třemi týdny, krátce po havárii, vláda USA uvedla, že z poškozeného vrtu tryská přibližně 800 tisíc litrů denně.

Po zhlédnutí videozáznamu, který zveřejnili technici BP, někteří odborníci odhadují únik na 7,6 milionu litrů denně, a možná ještě víc. Ovšem ani videozáznam neposkytuje přesný pohled, proto se počítá s odchylkou v řádu až milionů litrů denně.

Původně chtěla BP zakrýt místo úniku obřím ocelovým zvonem, pokus ale musel být zrušen kvůli krystalům výbušného metanu. Proto bylo rozhodnuto vyrobit menší zvon, do kterého ropa proudí přes včera úspěšně otestovaný nástavec.

Aktuální zpravodajství o ropné havárii v mexickém zálivu najdete na www.zahranicni.ihned.cz

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů