Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obří brčko odsává ropu, ta ale uniká z vrtu dál

Obří brčko odsává ropu, ta ale uniká z vrtu dál

Odborníkům společnosti BP se podařilo do unikajícího vrtu v Mexickém zálivu vložit trubku, kterou odčerpávají ropu do tankeru na hladině. Téměř měsíc po potopení těžební plošiny je to částečný úspěch ve snaze vrt uzavřít. Ropa ale do moře podle odborníků v jisté míře uniká dál a panují obavy, že se dostane do mořských proudů nebo do hlubokého moře a způsobí tak ekologickou katastrofu. Včera o tom informovaly agentury AP a Reuters.

Operaci s asi 1,6 kilometru dlouhou trubicí o průměru 15 centimetrů a zátkou na konci zahájili technici v pátek. Pomocí podmořských robotů ji dostali do 53centimetrového otvoru, odkud po výbuchu těžební plošiny Deepwater Horizon na mořském dně tryská ropa. V neděli začali ropu odčerpávat do tankeru na hladině. Akci experti přirovnali k pokusu ucpat láhev s tryskající sodovkou brčkem, které má na konci korkový uzávěr.

Podle viceprezidenta společnosti Kenta Wellse zatím nejde říct, kolik ropy se daří odsát. Profesor strojního inženýrství na Riceově univerzitě v Houstonu Satish Nagarajaiah citovaný Reuters však tvrdí, že trychtýř pravděpodobně nepojme víc než 20 procent ropy.

Nedůvěru provizornímu řešení vyjádřila administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy. "Tato technika není řešení problému a není zatím jasné, jak může být úspěšná," sdělila podle Reuters ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová.

BP chce v dalším kroku ucpat vrt nastálo tak, že do nefungujícího bezpečnostního ventilu, který měl při havárii vrt uzavřít, vstříkne speciální bahno vyrobené ze syntetických materiálů. Otvor pak zalije betonem. Příprava na tuto operaci by měla skončit nejdříve za týden.

Pokud tato varianta selže, připravují experti metodu označovanou v angličtině jako Junk Shot (ostřelování odpadky), tedy ucpání vrtu pomocí odpadových materiálů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů