Pátek, 29. března 2024

Obama v pátek kvůli úniku ropy navštíví Louisianu

Obama v pátek kvůli úniku ropy navštíví Louisianu

Americký prezident Barack Obama v pátek kvůli úniku ropy v Mexickém zálivu navštíví stát Louisiana, jehož pobřeží již následky této ekologické katastrofy zasáhly. Informoval o tom dnes Bílý dům. Podle něj se prezident chce seznámit s nejnovějšími opatřeními proti ropné skvrně, která se šíří z poškozeného vrtu plošiny Deepwater Horizon společnosti BP.
Ropa do moře uniká od 20. dubna. Všechny pokusy ji zastavit zatím selhaly. Další chystá BP na středu. Porušený ventil hodlá ucpat speciálním bahnem a následně zabetonovat. Bílý dům dává pokusu šanci na úspěch 60 až 70 procent.
Obamova administrativa je v posledních dnech terčem sílící kritiky, že ohledně úniku vystupuje málo důrazně a příliš se spoléhá na to, že jej vyřeší firma BP. Bílý dům ale podobné námitky odmítá s tím, že dělá všechno, co je v jeho silách. "Vláda zmobilizovala jednu z největších reakcí na katastrofu v historii. V oblasti je více než 1200 plavidel a přes 22.000 lidí, včetně mnoha špičkových vědců z veřejného i soukromého sektoru, kteří pracují 24 hodin denně, aby zmírnili dopad úniku ropy," uvedl dnes Bílý dům.
Obamova poradkyně Carol Brownerová dnes ropnou skvrnu v Mexickém zálivu označila za nepochybně největší neštěstí svého druhu v dějinách Spojených států, které překonalo únik ropy z tankeru Exxon Valdez v roce 1989. Tehdy se do moře u Aljašky vylilo kolem 41 milionů litrů ropy.
Ropa uniká z ventilu poškozeného po výbuchu, jenž se na plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu stal 20. dubna. Ropná skvrna ohrožuje americké pobřeží od Louisiany po Floridu. V posledních dnech již přitom na několika místech dosáhla pobřeží a obavy z ekologické katastrofy nevídaných rozměrů jsou ve Spojených státech stále větší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů