Čtvrtek, 18. dubna 2024

BP hrozí za únik ropy další miliardové pokuty

Nové pokuty mohou překročit 750milionový strop stanovený USA. Britskému koncernu hrozí vykázání z lukrativního amerického trhu.

BP hrozí za únik ropy další miliardové pokuty

Britské těžařské společnosti BP hrozí nové finanční penalizace za únik ropy z poškozeného vrtu Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Ty se mohou vyšplhat až na několik miliard dolarů v závislosti na tom, zda se podaří zastavit únik pomocí nového záchranného plánu, který společnost realizuje od úterý.

Podle zákona Clean Water Act, který Spojené státy přijaly v návaznosti na ekologickou katastrofu způsobenou havárií ropného tankeru Exxon Valdez v roce 1990, mohou být po BP vyžadovány zvláštní civilní náhrady až ve výši 4300 dolarů za každý barel ropy, který znečistí americké vody. Tyto náhrady mohou jít nad rámec současného zákonného limitu penalizací za ekonomické škody, který v USA činí 750 milionů dolarů.

Koncern BP už dříve avizoval, že je ochoten dobrovolně překročit stanovený limit a vyplatit každou oprávněnou žádost o náhrady škod. Boj s katastrofou a odstraňování škod zatím společnost přišly přibližně na 760 milionů dolarů.

Počítání škod

Potíží s přesným vyčíslením nových sankcí je nejistota, kolik ropy z poškozeného vrtu vlastně uniká. Podle oficiálních statistik BP se jedná o 5000 barelů ropy denně. Řada amerických vědců se ale domnívá, že únik je až dvacetkrát větší. I podle oficiálních údajů BP by se civilní náhrady mohly denně vyšplhat až na 21,5 milionu dolarů.

Ministr vnitra USA Ken Salazar slíbil při své úterní návštěvě postižené Louisiany, že si Američané vypracují vlastní odhady rozsahu ropného úniku. "Nejsme závislí na tom, co nám BP říká. Budeme mít přesné číslo," prohlásil Salazar.

BP v pondělí přislíbila, že na komplexní výzkum dopadu ropné katastrofy na životní prostředí v Mexickém zálivu v příštích deseti letech uvolní 500 milionů dolarů.

Výše civilních náhrad bude také záviset na výsledcích probíhajícího vyšetřování, které má odhalit, zda k nehodě nedošlo zanedbáním kontroly a údržby havarované ropné plošiny, a na rychlosti, s jakou se BP podaří únik ropy zastavit.

Minimální výše náhrad činí "pouhých" 1100 dolarů za barel, v případě zjištění zanedbání povinností se však může vyšplhat až na maximální čtyřnásobnou částku.

Obrovský tlak vyvinula během posledních dní na BP, které se zatím nezdařil ani jeden z pokusů zastavit únik ropy z poškozeného vrtu, administrativa prezidenta Baracka Obamy. Ta je sama na domácí scéně terčem četné kritiky.

BP i Obama pod palbou

Salazar situaci nazval "existenciální krizí" pro BP na americkém trhu a vyjádřil rozhořčení nad tím, že společnost nebyla schopna vyhovět žádnému časovému limitu na zastavení katastrofy, který před ni americká vláda postavila.

"Naše reputace zcela závisí na naší schopnosti zastavit únik ropy a vypořádat se s následky," připustil v rozhovoru pro britský list Financial Times předseda koncernu BP Carl-Henric Svanberg.

Zároveň ale zdůraznil, že Spojené státy a BP jsou si vzájemně prospěšné. Odchod z amerického trhu, který představuje zhruba 40 procent obchodu BP, by ale znamenal pro společnost ztrátu nejlukrativnější možnosti budoucích investic.

Kvůli katastrofě klesla tržní hodnota BP od 20. dubna o 22,5 procenta, což představuje přibližně 50 milionů dolarů.

Úplnou ztrátu obchodu s BP si nemohou dovolit ani USA. Podle britské stanice BBC i přes moratorium, které Obama vyhlásil po dobu úniku ropy na budování nových podmořských vrtů v amerických vodách, vydaly americké regulační úřady 17 povolení pro nové vrty. Obama tváří v tvář katastrofě dokonce obvinil úřady z dlouhodobé neschopnosti vypořádat se se závislostí země na fosilních palivech. "Odkládáme to už po desetiletí a nastal čas, kdy bychom měli přistoupit ke změně v zájmu našich dětí a vnuků," řekl Obama.

Nový projekt uzavření poškozeného vrtu, který včera spustila BP, by mohl definitivně zastavit únik ropy ještě tento týden. V případě neúspěchu bude ale nutná nová operace, která se protáhne nejméně do října.


Ztráty BP


4300 dolarů
V přepočtu téměř 90 tisíc korun za každý barel ropy, který unikne z poškozeného vrtu, mohou požadovat Spojené státy po koncernu BP podle zákona Clean Water Act z roku 1990.

21,5 milionu dolarů
V přepočtu téměř 450 milionů korun mohou denně dosáhnout nové finanční sankce v případě, že se prokáže zanedbání kontroly a údržby před havárií ropné plošiny Deepwater Horizon, k níž došlo 20. dubna.

760 milionů dolarů
V přepočtu zhruba 15,5 miliardy korun stály do včerejšího dne BP záchranné operace a odstraňování škod způsobených havárií ropné plošiny Deepwater Horizon.


O boji BP s ropnou skvrnou čtěte na ihned.cz

AUTOR: Jakub Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů