Čtvrtek, 28. března 2024

Ropa přestala unikat.

Ropa přestala unikat.

NEW ORLEANS - Firmě BP se údajně podařilo zamezit úniku ropy z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Nejdříve v sobotu SELČ se ale ukáže, jestli byl proud unikající ropy zastaven natrvalo. Velitel americké pobřežní stráže Thad Allen to dnes řekl v pořadu Good Morning America televizní stanice ABC. O ucpání ventilu vrtu speciálním bahnem se společnost BP snaží od středy. Šéf firmy Tony Hayward dnes prohlásil že ropa z vrtu sice ještě uniká, ale pouze v minimálním množství.

"Podařilo se zastavit únik uhlovodíků z vrtu," řekl Allen. "Myslím, že hlavní výzvou dnes bude, aby se bahno udrželo nad uhlovodíky a aby se snížil tlak tak, aby tam mohli dát poklop z betonu," dodal.

Ropa je tvořená směsí plynných, těkavých a rozpuštěných tuhých uhlovodíků a dalšími příměsemi. Speciální bahno má asi dvojnásobnou hustotu než voda a leží na ropě jako závaží, které znemožňuje její únik. Prezident Barack Obama dnes prohlásil, že pokud se únik ropy podařilo zastavit, jde o vítanou zprávu.

Hayward řekl televizi ABC, že práce na uzavření vrtu "jde velmi dobře podle plánu". Podle něj se do systému nyní pumpují vedle bahna i odpadové materiály. Podle DPA uvedl, že únik látek, který je stále vidět v přímém přenosu z poškozeného vrtu, tvoří převážně napumpované bahno. Americká média také poznamenávají, že Hayward poprvé označil dopady úniku ropy za "ekologickou katastrofu".

Podle informací odborníků z americké geologické služby USGS zveřejněných ve čtvrtek unikaly z poškozeného vrtu do moře denně přibližně tři miliony litrů ropy. Společnost BP uváděla hodnotu téměř čtyřikrát nižší - zhruba 800.000 litrů.

BP dnes také oznámila, že dosavadní náklady na likvidaci katastrofy dosáhly 930 milionů dolarů (19,5 miliardy korun). Tato částka ale podle agentury Reuters ještě výrazně vzroste, až se začne s likvidováním obří ropné skvrny a s odstraňováním suroviny ze zamořeného pobřeží.

Podle serveru CNN se ropa rozlila po 240 kilometrech amerického pobřeží. Nejhorší je situace v deltě řeky Mississippi ve státě Louisiana, kde surovina pronikla do ekologicky citlivých mokřadů a ohrožuje mořský život.

První úspěšný pokus - podařilo se odčerpat 3,5 milionu litru ropy
Zastavit unikání ropy z vrtu se firma BP dosud snažila několika způsoby. Situaci komplikovala bezprecedentní hloubka, v jaké ropa unikala - 1500 metrů pod hladinou moře. Náklady na likvidaci škod zatím podle BP dosáhly 930 milionů dolarů (asi 19,4 miliardy korun).

Do dneška se zatím podařilo jen vložením asi 1,6 kilometru dlouhé ocelové trubky (o průměru 15 centimetrů) do půlmetrového otvoru v místě úniku odčerpat do tankeru na hladině 3,5 milionu litru ropy, která ale přitom do moře unikala dál. Mezitím BP též hloubila šachtu, jíž se hodlala zespoda napojit na poškozený vrt a betonem únik ropy zespoda zastavit.

Neúspěšný byl 8. května pokus zakrýt místo úniku obřím zvonem a speciální pumpou ropu přečerpat do tankeru na hladině. Po několika hodinách musel být zvon odsunut, protože se v něm tvořily krystalky zmrzlých metanových hydrátů, které by se při přečerpávání mohly dostat na hladinu a vznítit se.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů