Sobota, 20. dubna 2024

Požár skládky pneumatik na Kladně

Požár skládky pneumatik na Kladně

Dne 28. května 2010 ve 02:06 hod byl nahlášený na Krajské operační a informační středisko Středočeského kraje blíže nespecifikovaný požár v areálu Poldi, v Kladně - Dubí.

Na místo události byla vyslána jednotka ze stanice Kladno s jednou cisternou. Po příjezdu jednotky na místo události bylo zjištěno, že zde hoří nepovolená skládka starých pneumatik na ploše cca 30×30 m s výškou plamenů okolo 10 m.

Z tohoto důvodu byly vyžádány cestou Krajského operačního a informačního střediska Středočeského kraje posilové jednotky. Jako první přilela kladenská cisterna, která se vracela z předchozího technického zásahu. Postupně na místo dorazily jednotky sboru dobrovolných hasičů z deseti obcí, jednotka slánských profesionálních a jednotka drážních hasičů, vyšetřovatelem požárů a protiplynovým automobilem.

Vzhledem k tomu, že došlo k požáru nebezpečného odpadu a vzniku velkého množství jedovatých zplodin hoření, které ohrožovaly okolní obce, byla VZ na místo události vyžádána účast Chemické laboratoře pro měření koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Na místě události byl i od ranních hodin přítomný zástupce Odboru životního prostředí města Kladna, který monitoroval situaci na místě zásahu.

Vzniklým sálavým teplem z hořících pneumatik došlo k tepelnému poškození dvou plně naložených železničních vagónů úhlím, které byly odstavené téměř v přímé blízkosti požářiště na koleji.

Lokalizace požáru byla ráno téhož dne v 06:45 hod. V současné době probíhají na místě požáru likvidační práce požáru za pomoci těžké techniky, která požářiště rozhrnuje a jednotky jej násleně prolévají hasební vodou.

Zásah si vyžádal spotřebu cca 4800 l pěnidla a dosud nezjištěného velkého množství hasební vody, která byla na místo požáru dopravována kyvadlově z místní hydrantové sítě.

Škoda na železničních vagónech byla zástupcem majitele předběžně odhadnuta na 50.000 Kč. Uchráněné hodnoty na tomto majetku činí cca 200.000 Kč.

Příčinou vzniku požáru byla vyšetřovatelem stanoveno úmyslné zapálení.

nprap. Jakub Štross
Vyšetřovatel požárů Kladn
o

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů