Čtvrtek, 28. března 2024

Ropa stále uniká, Obama čelí kritice

Pokus zastavit únik ropy speciální suspenzí nevyšel. BP zkusí ventil. Selhaly i úřady, zlobí se Američané. S těžaři jsou prý až příliš zadobře.

Ropa stále uniká, Obama čelí kritice

S příběhem, v němž se britská společnost BP marně snaží ucpat podmořský ropný vrt, dochází Američanům trpělivost. Televizní záběry jejich prezidenta, jak se s vážným výrazem prochází po zničeném pobřeží Louisiany, totiž byly pouhou mezihrou.

"Je to rozčilující i srdcervoucí," komentoval o víkendu Barack Obama skutečnost, že i nejambicióznější pokus techniků BP ucpat poškozený vrt tzv. výplachovou suspenzí nakonec zkrachoval.

Po dlouhých 40 dnech, které uběhly od havárie na ropné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, jsou tudíž záchranáři znovu na začátku.

Velké zklamání

Oznámení BP, že v nadcházejících dnech vyzkouší novou metodu - speciální ventil připevněný podmořskými roboty -, už jen posílil dosavadní rozčarování.

Hněv Američanů se postupně přesouvá od BP i na prezidenta Obamu. Největší ropné katastrofě podle nich nevěnoval dostatečnou pozornost. Obyvatelé Louisiany kritizovali také fakt, že při návštěvě Mexického zálivu nemluvil s oběťmi.

To ale není vše. Zatím nejrazantnější krok Obamy - o šest měsíců prodloužil moratorium na nové licence na těžbu ropy pod hladinou zálivu, nechal zastavit průzkum ložisek u Aljašky a Virginie a zpřísnil požadované bezpečnostní záruky - je zčásti i reakcí na nejasnosti ohledně příběhu BP.

Ve Washingtonu a Louisianě jsou ustaveny již čtyři vyšetřovací komise, jejichž dosavadní výsledky nejsou příznivé ani pro BP, ani pro americké úřady.

Prezident Obama přiznal, že mezi BP a federální agenturou regulující průzkum ropy existoval až příliš "vřelý vztah". Když se BP v únoru 2009 o podmořský vrt v Mexickém zálivu ucházela, předložila agentuře 52stránkovou zprávu o ekologických dopadech těžby, v níž uvádí, že "náhodný unik ropy je velmi nepravděpodobný" a firma má pro takový případ "správné mechanismy reakce".

Federální inspektoři, z nichž mnozí průběžně přecházejí mezi státní službou a pozicemi v energetických firmách, plán schválili bez žádosti o další detaily.

O tom, že společnost nemá mechanismus, jak zlikvidovat podobnou katastrofu, svědčí nadcházející pokus se speciálním ventilem.

Úspěch? Bez záruky

Batyskafy s robotickými pažemi zkusí odstranit poškozené stoupací potrubí, kde ropa uniká, a nasadit do uvolněné díry ventil, který by ji mohl zastavit.

"Úspěch zaručit nemůžeme," přiznal včera výkonný manažer firmy BP Doug Suttles. Důvod? Stejný jako u předchozích pokusů: ještě nikdy se taková technologie nevyzkoušela v hloubce 1,5 kilometru pod mořem.

V Mexickém zálivu je nyní 33 funkčních hlubokomořských vrtů, z nichž pochází asi devět procent americké produkce ropy.

Obama oznámil, že některé společnosti dočasně přijdou o povolení k hlubokomořské těžbě, která dostaly dříve, a při jejich obnovení se bude klást větší důraz na ekologii.

Ropa, jež unikla z vrtu, už zasáhla 110 kilometrů pobřeží Louisiany. Vědci se nyní obávají, co se skvrnou udělá nadcházející hurikánová sezona. Hrozí prý, že se dostane dál od pobřeží, kde se jí může chopit Floridský, či dokonce Golfský proud.

Neopravitelný vrt

Proč je záchrana obtížná
Ropná plošina Deepwater Horizon vybuchla 20. dubna. Do moře uniklo dle odhadů už si 150 milionů litrů ropy. Situaci komplikuje hloubka vrtu - kolem 1500 metrů pod hladinou. Náklady na likvidaci škod zatím podle koncernu BP dosáhly asi 930 milionů dolarů.

Co už selhalo
Neúspěšné byly dva pokusy zakrýt místo úniku podmořskými zvony a speciální pumpou ropu přečerpávat
do tankeru na hladině. Přerušeny byly i pokusy skvrnu na hladině zničit kontrolovaným požárem. Naposledy o uplynulém víkendu selhal i pokus nalít do vrtu speciální bahno a další substance a ucpat ho.

Částečné úspěchy
Vložením asi 1,6 km dlouhé ocelové trubky do otvoru v místě úniku se podařilo odčerpat do tankeru na hladině 3,5 milionu litrů ropy - zbytek ale do moře uniká dál. Urychlit rozklad ropy se snaží úřady a BP pomocí chemikálií rozprašovaných na hladinu i pumpovaných na dno moře, vládnou ale obavy ohledně jejich vlivu na mořský život.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů