Úterý, 23. dubna 2024

Hurikánová sezona může havárii zhoršit

Hurikánová sezona může havárii zhoršit

Ropná společnost BP, která je odpovědná za ropnou katastrofu, neví, kdy se podaří únik ropy zastavit.

Začínající hurikánová sezona může dál zkomplikovat situaci s obří ropnou skvrnou v Mexickém zálivu. Podle meteorologů by tropické bouře mohly zanést surovinu hluboko do vnitrozemí, odkud ji jen velmi těžko půjde odstranit.

"Kdyby k pobřeží Texasu zamířil hurikán třetí kategorie, obával bych se škody způsobené ropou stejně jako škody způsobené hurikánem," řekl meteorolog Joe Bastardi. Hurikán třetí kategorie podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice přináší vítr o rychlosti 180 až 210 kilometrů v hodině a může zničit menší domy a způsobit záplavy v rozsáhlých oblastech.

Podle některých odborníků by sice tropické bouře mohly zmenšit koncentraci ropy v ekologicky citlivých mokřinách v deltě Mississippi, škody na životním prostředí ve vnitrozemí by ale byly mnohem horší. "Udusilo by to vegetaci, ptáky i další zvířata, " varoval meteorolog Doug Inkley.

Odborníci se také obávají toho, že kvůli ropné skvrně uhynou rostliny, které drží pohromadě malé ostrůvky v deltě Mississippi, a tyto ostrovy se rozpadnou. "To by zvětšilo rozsah přílivové vlny, kterou hurikán žene do vnitrozemí," upozornil louisianský meteorolog Joseph Suhayda.

Hurikánová sezona začíná už v úterý a potrvá do konce listopadu. Únik ropy do Mexického zálivu se přitom podle odborníků možná nepodaří definitivně vyřešit do konce srpna, kdy budou dokončeny "odlehčovací vrty".

Společnost BP, která je za ropnou katastrofu zodpovědná, v sobotu zahájila práci na jiné metodě, jak únik ropy zastavit. Chystá se odříznout poškozené stoupací potrubí, kterým ropa uniká, a nasadit do uvolněné díry speciální ventil. Celý proces by měl trvat až sedm dní. Sama společnost ale přiznává, že není jisté, zda se podaří únik ropy zastavit nebo alespoň omezit.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů