Pátek, 29. března 2024

Obama ostře napadl dividendy BP

Obama ostře napadl dividendy BP

Společnost British Petroleum začala uhrazovat ušlý zisk chovatelům a lovcům krevet a ústřic a slibuje, že oblasti zničené únikem ropy uvede do původního stavu. BP se stala terčem kritiky prezidenta Baracka Obamy, který se snaží vylepšit svou pověst u veřejnosti, která mu vyčítá nedostatek zájmu a snahy organizovat pomoc lidem postiženým ekologickou katastrofou.

Více než měsíc a půl poté, co z poškozeného vrtu na dně moře začaly unikat tisíce litrů ropy, mohla British Petroleum o víkendu ohlásit pozitivní zprávu. V pátek se podařilo usadit na dno moře zvonovitý kryt, který zachycuje množství unikající ropy. "Doufáme, že spolu se zařízením, které umístíme příští víkend, se nám podaří zachycovat více než většinu ropy," odhaduje šéf BP Tony Hayward.

Viceprezident společnosti Darryl Willis se veřejně zavázal, že British Petroleum uhradí ušlý zisk především lidem, kteří museli kvůli katastrofě zastavit chov krevet a ústřic na pobřeží Mexického zálivu. BP jim až dosud vyplatila 46 milionů dolarů (969 milionů korun).

"Tyto náhrady budeme platit tak dlouho, jak bude třeba," prohlásil Willis. Generální ředitel společnosti Hayward v rozhovoru pro BBC odmítl, že by měl obavy z případného trestního stíhání. "Jediné, kvůli čemu špatně spím, je únik ropy," prohlásil.

British Petroleum o víkendu ostře napadl americký prezident Barack Obama. Během již své třetí návštěvy Louisiany vyčetl britským těžařům, že i v době katastrofy chtějí vyplácet svým akcionářům dividendy, ačkoli nemohou vědět, jak vysoké budou celkové náhrady za škody způsobené unikající ropou. Svůj pravidelný sobotní interview odvysílal Obama přímo z Louisiany.

Obama se snaží neopakovat chybu svého předchůdce George W. Bushe, jehož pověst poškodilo otálení po hurikánu Katrina, který v roce 2005 zasáhl stejné oblasti, jež dnes čelí důsledkům obří ekologické katastrofy. "Lidé tady tvrdě pracují a teď se jejich osud dramaticky změnil kvůli něčemu, co způsobil člověk, a to je brutálně nespravedlivé," řekl Obama.

Dopady nynějšího neštěstí na životní prostředí by podle analytiků nemusely být tak rozsáhlé jako v případě ztroskotání tankeru Exxon Valdez u Ajašky, protože ropa neuniká bezprostředně u pobřeží, ale ve vzdálenosti 70 kilometrů.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů