Pátek, 29. března 2024

Po 25 letech padly první tresty za katastrofu v Bhópálu

Po 25 letech padly první tresty za katastrofu v Bhópálu

Ke dvěma rokům vězení a k pokutě v přepočtu necelých 46 tisíc korun za zabití z nedbalosti bylo včera odsouzeno osm někdejších zaměstnanců společnosti Union Carbide, z jejíž továrny na pesticidy před 25 lety unikl smrtící plyn. Ten v indickém městě Bhópálu během několika dní zahubil desítky tisíc lidí.

Pamětníci havárie, kteří stále trpí vážnými chorobami způsobenými plynem, považují tresty za nízké.

"Jestli to není ten největší vtip, pak nevím, co to je. Tyto tresty nejsou příkladem a neodstraší korporace, aby bhópálskou katastrofu nezopakovaly," citovala agentura Reuters indickou aktivistku Rachnu Dhingrovou. Podle některých jejích kolegů nízký trest přímo slouží finančním zájmům státu. "Vláda nechce odehnat zahraniční investory," tvrdí Abdul Džabbarová z Unie pracujících žen poškozených plynem.

Odvolání, která soud odsouzeným umožňuje, se podle aktivistů mohou také protáhnout na několik dalších let. Vzhledem k pokročilému věku bývalých zaměstnanců Union Carbide se někteří z nich definitivního rozsudku nemusí vůbec dožít.

Podle místních obyvatel také následky katastrofy nebyly nikdy plně odstraněny a na místě bývalé továrny jsou mnohatunové skládky toxického odpadu, které nadále zamořují okolí a spodní vody. To potvrdily i vědecké výzkumy v 90. letech.

Americká společnost Dow Chemicals, která v roce 1999 převzala Union Carbide, považuje vyčištění místa nehody za odpovědnost indické vlády. Union Carbide vyplatila roku 1989 Indii odškodné 470 milionů dolarů, čímž považovala věc za vyřízenou.

Během nehody v Bhópálu uniklo do ovzduší 40 tun silně toxického methylisokyanátu, jemuž během pár dní padlo za oběť téměř 4000 lidí a desítky tisíc dalších zemřely na následky nemocí způsobených otravou. Celkově byla zasažena oblast obývaná půl milionem lidí, z nichž sto až 200 tisíc trpí až do dnešních dní trvalými následky.

V oblasti se podle aktivistů a zdravotnických organizací rodí nadměrné množství postižených dětí a ve velkém množství se tu vyskytují chronické choroby a rakovina.

Podle indického zpravodaje stanice BBC Soutika Biswase ale plošné vyplácení odškodnění a prudký nárůst zdravotnických zařízení přinesly městu od katastrofy nebývalý ekonomický rozvoj. Na jednoho poškozeného ovšem připadlo pouhých 500 dolarů a podle bhópálských aktivistů se stále nedostalo na všechny.

AUTOR: Jakub Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Fotogalerii o tragédii v bhópálu najdete na www.zahranicni.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů