Pátek, 29. března 2024

Na Bruntálsku havarovala cisterna s dusíkem

Na Bruntálsku havarovala cisterna s dusíkem

Na silnici mezi Krnovem a Bruntálem, v úseku mezi obcemi Zátor a Nové Heřminovy došlo včera k havárii cisterny, která převážela kapalný dusík.

Hasiči na místě nehody zajistili místo havárie a povolali na místo odborníky firmy Messer, kteří postupně přečerpávali obsah havarované cisterny do cisteren a odváželi dusík z místa nehody.

V závěru pozdě odpoledne již dusík nešel přečerpávat a tak odborníci a hasiči provedli vypuštění zbývajícího dusíku ven z cisterny. Hasiči na místo vyslali jeřáb, který cisternu nadzvedl. Dále hasiči skrápěli vytékající dusík, aby neunikal dále do okolí místa nehody.

Po 21. hodině byla komunikace opět zprůjezdněna. Příčinu nehody šetří Policie ČR.

Ing. Petr Faster
HZS MSK - odbor operačního řízení
Centrum tísňového volání Ostrava

Co kapalný dusík dovede, většina lidí "zná" pouze z filmu podle románu Julese Verna Tajemství Ocelového města, ve kterém hlavní padouch má vynález zkázy: mrazivou střelu.

Při její explozi lidé zasažení kapalným dusíkem v několika okamžicích zmrznou, ale jakmile výbuch ničí vše živé, dusík se odpaří, a veškeré materiální statky zůstanou zachovány pro útočníka - dobyvatele. Na rozdíl od fantazií Julese Verna ve skutečnosti zbraň hromadného ničení založená na vlastnostech kapalného dusíku není hrozbou pro lidstvo, protože nefunguje.

Atmosférický dusík, který celý život vdechujeme společně s kyslíkem, je plyn bez barvy, chuti a zápachu. Není toxický ani jinak nebezpečný. Když se ale dusík zkapalní, stane se z něj tekutina, která vře při mínus 195 stupních Celsia.

Dusík dokáže zničit vše živé

Z jednoho litru takové ultrastudené kapaliny vznikne při odpařování asi 680 litrů plynu. Kapalný dusík je sice nehořlavý a netoxický, ale dokáže způsobit těžké omrzliny a zničit mrazem vše živé. Nádoby s kapalným dusíkem musí mít velmi dobrou tepelnou izolaci, aby se v nich dusík odpařoval jen pomalu. Pro transport kapalného dusíku se používají cisterny s vakuovou izolací, takže jsou to vlastně obří termosky.

Dusík je sice základní složkou atmosféry, ale při zvýšené koncentraci, kdy způsobí vytěsnění kyslíku, dojde u člověka k bolestem hlavy a celkovému kolapsu organismu. To hrozí především v nevětraných místnostech, ale při manipulaci s dusíkem v Zátoru ve venkovním prostředí, kde je dobrý rozptyl, zřejmě hasičům toto nebezpečí při dýchání nehrozilo.

Omrzliny jsou samozřejmě největším nebezpečím při manipulaci s kapalným dusíkem, ale nezvniknou dřív než po pár vteřinách. Studenti chemie při pokusech s kapalným dusíkem často zkouší různé adrenalinové kousky.

Kouzla s kapkou dusíku

Při trošce kuráže lze přímo na holé dlani převalovat kapku dusíku a nepopálit se. Mezi dusíkem a podložkou se totiž vytvoří vrstvička par, která kapku nadnáší a tepelně izoluje od podložky. I když kapka náhodou zaběhne mezi prsty a přece jen chemika trochu popálí, obejde se to bez trvalých následků.

Dobrodruzi už také vyzkoušeli, že lze dokonce krátce ponořit ruku přímo do nádoby s kapalným dusíkem. Daleko nebezpečnější je sáhnout si na kov, který se dostal do styku s kapalným dusíkem. Kovy známé vysokou tepelnou vodivostí způsobí omrzliny daleko rychleji než samotný dusík.

Nalijeme-li malé množství kapalného dusíku na talíř, kapky se rozběhnou do všech směrů a tancují dokud se úplně neodpaří podobně jako kapky vody na rozpálené plotně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů