Pátek, 29. března 2024

Jste lajdáci, slyšeli ropní magnáti v Kongresu USA

Jste lajdáci, slyšeli ropní magnáti v Kongresu USA

Všechny významné firmy těžící ropu ze dna Mexického zálivu mají velmi špatné a prakticky bezcenné plány pro případ havárie vrtu. Myslí si to členové amerického Kongresu, kteří ropné bossy včera vyslýchali.

Postupy pro stav nouze nejsou podle politiků u společností Exxon Mobil, ConocoPhillips, Chevron a Royal Dutch Shell o nic lepší než ty, které selhaly po havárii vrtné plošiny BP. "Jsou jako přes kopírák," zaznělo v Kongresu.

Předsedové energetického a ekologického podvýboru, Henry Waxman a Edward Markey, poukázali na to, že dokumenty vypracovala stejná firma. Ve čtyřech z pěti plánů je například uveden postup, jak před ropou chránit mrože. Ti přitom v Mexickém zálivu vůbec nežijí.

Výsledek slyšení je důležitý pro další budoucnost odvětví. Po havárii vrtu Deepwater Horizon bylo vyhlášeno moratorium na hlubokomořské vrty. Pokud nebude odvoláno, utrpí těžaři vážné ztráty. Nejvíc bude poškozena BP, dosavadní jednička v těžbě z hloubky.

BP se nově musí vyrovnat i s prudkým zhoršením ratingu o šest stupňů. Ratingová agentura Fitch nyní závazky BP hodnotí známkou BBB, což je jen dva stupně nad spekulativní kategorií.

AUTOR: Luděk Vainert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů