Pátek, 19. dubna 2024

Policie: Za ekologickou havárii na Bílině mohou pracovníci chemičky

Policie: Za ekologickou havárii na Bílině mohou pracovníci chemičky

Most - Mostecká policie uzavřela po půl roce vyšetřování rozsáhlé vánoční ekologické havárie na řece Bílině. Znečištění vodního toku směsí pyrolýzních benzínů, která unikla do vody z chemického komplexu společnosti Unipetrol RPA, mají zřejmě na svědomí 3 pracovníci chemičky.

"Muže ve věku 51, 52 a 60 let policejní komisař obvinil z přečinu ohrožení a poškození životního prostředí. Hrozí jim peněžitý trest, zákaz činnosti nebo odnětí svobody až na šest měsíců," sdělila v úterý mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Nezavřeli čerpadlo

Směs benzinů vytekla z provozu Petrochemie 23. prosince a zamořila řeku v délce několika kilometrů.. Hasiči postavili na Bílině více než 10 norných stěn od chemičky až po ústecké Trmice. Stopy uniklé látky se totiž objevily až v Labi.

Podle policejního vyšetřování za celou ekologickou havárii může nedbalost pracovníků v provozu Petrochemie. "Muži nezaznamenali chod akumulačního kalového čerpadla, čímž došlo k čerpání směsi benzinů do přepadu bazénu a následně do dešťové kanalizace, která vedla do řeky," popsala, jak mělo k úniku dojít, Světláková.

Laicky řečeno se údajně dotyční nepřesvědčili, jestli je čerpadlo v jedné z jímek vchodu nebo zastaveno. "Kontrola se dělá při pravidelných obchůzkách, které pracovníkům ukládá jedna z podnikových směrnic. Pravděpodobně tuto směrnici nedodrželi," doplnil mluvčí společnosti Unipetrol RPA Jan Martínek.
Hrozí pokuta

Podle analýz Povodí Ohře byly během znečištění v řece až tisícinásobně překročeny přípustné limity. V tehdejších odebraných vzorcích vody se objevily nebezpečné látky jako jsou benzen, toluen, xylen, styren a naftalen. Následkem toho uhynuli v Bílém potoce i Bílině ryby. Společnosti RPA hrozí za ekologickou havárii vysoká pokuta.

"Pokuta může být uložena v řádu milionů korun," řekla již dříve Deníku ředitelka ústecké pobočky České inspekce životního prostředí. Podle mluvčí Martínka společnost však dosud žádnou sankci nedostala.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů