Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ropná skvrna v čínském Dalianu

Ropná skvrna v čínském Dalianu

Hasič zachráněný poté, co zmizel pod tlustou vrstvou ropné skrvny. Došlo k tomu při pokusu o zajištění podvodní pumpy po ropné havárii v jednom největších čínských přístavů Dalianu. Jeden muž je stále pohřešován.

havarie

Greenpeace dnes zveřejnilo sérii fotografií ukazující hasiče, jenž náhle zmizel pod silnou vrstvou ropy, když se snažil zajistit podvodní pumpu během čistících prací v čínském Dalianu. Aktivisté Greenpeace byli na místě, aby zhodnotili ekologické dopady páteční ropné havárie právě v okamžiku, kdy k události došlo.

16. července 2010 došlo v severočínském přístavu Dalian v provincii Liaoning k výbuchu potrubí, z něhož unikla ropa do Bohaiského zálivu. Tato havárie - pouhý den poté, co BP konečně zajistila svůj vrt v ropném poli Macondo v Mexickém zálivu - by měla být vážnou připomínkou pokračujícího a nevyhnutelného nebezpečí naší neustálé závislosti na ropné ekonomice.

Potrubí dopravovalo ropu z liberijského tankeru do skladu v přístavu Dalian. První výbuch spustil sérii dalších explozí v dalším potrubí, jež vedly k protržení skladovací nádrže.

Dle odhadů uniklo do oceánu 11 tisíc barelů ( 1 500 tun) suroviny a vznikla ropná skvrna přesahující 100 km čtverečních. Po výbuchu vypukl požár, který se podařilo uhasit po 15 hodinách.

Nevratné škody a pomalá obnova

Ropná skvrna představuje velmi vážné důsledky pro pobřežní ekosystémy a také pro rybolov, turistický ruch a místní obyvatele. Ačkoli je ještě příliš brzy na úplné vyhodnocení ekologických dopadů této havárie, jedno je jasné: ropnou skvrnu nelze zcela vyčistit. Poškození způsobené každou ropnou skvrnou je nevratné a obnova postižených oblastí je velmi pomalá.
Proces čištění byl již zahájen, a to pomocí norných stěn, sběračů a také disperzantů, které jsou již samy o sobě nebezpečné a jejich škodlivé dopady dosud nebyly zcela prozkoumány.

Reforma energetiky je jediným řešením

"Mexický záliv, přístav Dalian nebo četné havárie v uhelných dolech - je tragicky zjevné, že ekonomický rozvoj postavený na fosilních palivech není trvale udržitelný a prodražuje se," prohlásil Yang Ailun, vedoucí klimatické kampaně Greenpeace v Číně. "Abychom s definitivně předešli devastujícím důsledkům takových havárií na naše životní prostředí a bezpečnost, musíme zreformovat náš energetický systém zlepšením energetické účinnosti a rozvojem obnovitelných zdrojů energie a definitivně opustit špinavá fosilní paliva, jako jsou ropa a uhlí."

Greenpeace důkladně monitoruje vývoj ropné skvrny a čistící práce a vyslalo do terénu tým, který má zhodnotit ekologické dopady této katastrofy. Greenpeace vyzývá čínskou vládu a zodpovědné společnosti, aby předložily komplexní posouzení ekologických dopadů a přijaly silná opatření k minimalizaci negativních důsledků.

Takovéto ropné katastrofy ukazují, že bez ohledu na technologii či bezpečnostní opatření není možné ropné skvrny předpovídat nebo jim předcházet. Naše závislost na ropě zhoubným způsobem svazuje svět a zakotvuje ekonomiku v ekologických tragédiích, které se odehrávají v deltě Nigeru, ekvádorských pralesích, v Mexickém zálivu nebo nyní na pobřeží Dalianu.

Dnes probíhá ve Washingtonu setkání ministrů energetiky více než 20 států, včetně Číny. Je to poprvé, kdy se budou v diskusi zaměřovat výhradně na čistou energii - doufejme, že přijdou s nezvratným rozhodnutím a závazkem směrem k nové energetické budoucnosti.

Fotografie jsou ke stažení zde:http://www.greenpeace-media.cz/download/Dalian.zip

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů