Úterý, 23. dubna 2024

Šance pro uhlíkovou daň

Z ropné skvrny BP by mohlo vzejít i něco dobrého. Politici se však musejí zaměřit na ekologii.

Šance pro uhlíkovou daň

Možná je to jen fantazie, ale nelze vyloučit, že probíhající katastrofa způsobená ropnou skvrnou BP v Mexickém zálivu nakonec urychlí podporu americké ekologické politiky, která nebude bezzubá. Ano, viníci by měli být potrestáni - jednak aby se v občanech udržela víra, že spravedlnost zvítězí, a jednak aby si další ropní producenti dobře rozmysleli, zda mají podstupovat neúměrná rizika.

Pokud však z neštěstí kolem ropné skvrny BP nevzejde nic jiného, bude to tragická promarněná příležitost vrátit zdravý rozum do národní ekologické a energetické politiky USA, která v posledních letech stále častěji schází na scestí.

Za bezolovnaté krevety

Proč by měl existovat jakýkoli důvod k nadějím, zejména ve světle faktu, že americká ekologická politika stojí na nerealistickém přesvědčení, že relativně malé dotace do nových energetických technologií mohou nahradit daňové a cenové pobídky producentů a spotřebitelů?

Skutečnost je taková, že ropná skvrna BP je na nejlepší cestě stát se politickým bodem zvratu s historickými proporcemi. Pokud letní hurikány zaženou obrovská množství ropy na floridské pláže a na východní pobřeží, vyvolá to takovou politickou explozi, že reakce na finanční krizi se proti tomu bude jevit jako tlumená.

Hněv kypí zejména mezi mladými lidmi. Lidé ve věku dvaceti až třiceti let už jsou pod tlakem v důsledku mimořádně vysoké míry nezaměstnanosti. Pomalu si také začínají uvědomovat, že růstový model jejich země je ve skutečnosti naprosto neudržitelný, ať už jim političtí představitelé tvrdí cokoli. Zatím se to možná projevuje jen ve formě černého humoru (v New Orleansu se například ptá číšník hostů, zda si přejí krevety olovnaté, nebo bezolovnaté). Exploze se však blíží.

Čas začít platit

Mohl by probuzený vztek lidí rozdmýchat zájem o uhlíkovou daň? Uhlíková daň, kterou už dlouho prosazuje široké spektrum ekonomů, je jakousi zobecněnou verzí spotřební daně z benzinu. Týká se ale všech forem uhlíkových emisí včetně emisí z uhlí a zemního plynu.

V zásadě lze vytvořit >>povolenkový systém<<, který dosáhne v podstatě téhož a zřejmě bude stravitelnější pro politiky, kteří budou raději skákat přes obruče, než aby vyslovili slovo >>daň<<. Uhlíková daň je však daleko průhlednější a potenciálně méně náchylná k nástrahám, které známe z obchodování s uhlíkovými kvótami. Může přispět k ochraně atmosféry a současně odradit některé nejexotičtější a nejriskantnější činnosti energetického průzkumu tím, že je učiní prodělečnými.

Samozřejmě musí existovat přísnější regulace pobřežní a mimohraniční těžby energetických zdrojů a přísné tresty za omyly. Přiřazení cenovky uhlíkovým emisím však více než jakýkoli jiný přístup demotivuje využívání energetických technologií ze staré uhlíkové éry.

Prosazování uhlíkové daně nemusí být jen způsobem, jak využít tragédie v Mexickém zálivu k pomoci s financováním nadměrných vládních výdajů. Daly by se snížit jiné daně, aby se vyvážily dopady zavedení daně z uhlíku, čímž by se vliv na příjmovou stránku neutralizoval.

Vizuální šok pro mladé

Proč by uhlíková daň mohla být životaschopná právě teď, když nikdy předtím nebyla? Jde o to, že když si lidé vizualizují určitý problém, daleko méně se jim daří ho ignorovat. Postupné globální oteplování člověk jen těžko zaregistruje, natož aby je začal řešit. Když se však detailní záběry ropy chrlící se ze dna oceánu zkombinují se záběry zčernalého pobřeží a zničené fauny a flóry, může být výsledek odlišný.

Leckdo tvrdí, že mladí lidé v bohatých zemích se mají příliš dobře, než aby se politicky mobilizovali, přinejmenším masově. Mohla by je však radikalizovat vyhlídka, že zdědí ošklivě poškozený ekosystém.

Těsně pod povrchem je situace opravdu rozkolísaná. Novodobá rekordní nezaměstnanost a extrémní nerovnost se může jevit jako mnohem méně snesitelná, pokud si mladí lidé uvědomí, že ani některé z nejdrahocennějších >>bezplatných<< věcí v životě - například příjemné počasí, čistý vzduch a hezké pláže - nelze pokládat za samozřejmost.

Samozřejmě jsem možná příliš optimistický, když si myslím, že tragédie v Mexickém zálivu povede k rozumnější energetické politice, která se bude snažit o zmírnění spotřeby namísto ustavičného hledání nových způsobů, jak ji přiživovat. Americká politická reakce se z velké části soustředila na démonizaci společnosti BP a jejích šéfů, místo aby přemýšlela o dokonalejších způsobech hledání rovnováhy mezi regulací a inovací.

Politici pochopitelně chtějí odvést pozornost od svých chyb. Bylo by však mnohem lepší, kdyby vyvinuli úsilí je napravit. Dlouhodobé moratorium na pobřežní a mimohraniční energetický průzkum má logiku, ale skutečnou tragédií ropné skvrny BP bude, pokud tím veškeré změny skončí. Kolik budíčků ještě potřebujeme?

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů