Čtvrtek, 28. března 2024

Skvrna "zaměstnala" přes čtyřicet tisíc lidí

Lidé, kteří přišli o práci kvůli ropě, ji opět získali, tentokrát díky ropě. Do Louisiany míří tisíce "černých zlatokopů".

Skvrna "zaměstnala" přes čtyřicet tisíc lidí

"Jsou to snadno vydělané peníze," svěřuje se s úsměvem 36letý rybář Chanda In z Louisiany deníku Los Angeles Times. S novou prací pro firmu BP je spokojen. Za odstraňování škod v Mexickém zálivu dostává denně 300 dolarů (zhruba 5770 korun), což je o dost více, než by si byl schopen běžně vydělat.

Jeho případ není ojedinělý. "Všichni teď pracujeme na ropné skvrně," komentuje dál situaci Chanda In. Agentura Reuters odhaduje, že své lodě a služby nabídlo BP k sanačním pracím minimálně 5000 rybářů.

Nevedl je k tomu pouze úbytek některých druhů ryb a mořských živočichů kvůli ropě, ale právě vidina slušného výdělku.

Ropa unikající z vrtu v Mexickém zálivu již podle odhadů postihla 970 kilometrů amerického pobřeží v pěti státech USA. Nejvíce zasáhla pobřeží Louisiany, ekonomicky však tento stát zůstává v nejlepší kondici z pěti postižených.

Na zaměstnanost zde má únik ropy do moře paradoxně spíše pozitivní dopad. Tamější úřady nezaznamenaly nárůst žadatelů o dávky v nezaměstnanosti, což se zejména v turismu a rybářství všeobecně očekávalo. Snadný výdělek za odstraňování škod způsobených ropnou skvrnou navíc láká na americký jih stále více zájemců, spolu s místními již pracuje pro BP přes čtyřicet tisíc lidí.

Motely se plní "gastarbeitry", kteří zároveň zachraňují provozovatele restaurací, z nichž některé zaznamenaly zvýšení tržeb až o 35 procent.

Na katastrofě se také snaží vydělat celkem 560 podnikatelů, které si společnost BP najímá. Příkladem je louisianská společnost Shaw, jež od BP získala kontrakt v hodnotě 360 milionů dolarů (zhruba 6,8 miliardy korun) na konstrukci záchytných hrází z písku a odsávání z půdy. Celkové náklady na likvidaci škod však společnost BP tají.

"Lidé v oblasti se přizpůsobili nastalé situaci," komentuje stav James Richardson, ekonom z louisianské univerzity. Problémem však zůstává časový horizont těchto zaměstnání. Většina podnikatelů se totiž obává, že je výbuch ropné plošiny Deepwater Horizon v dlouhodobém časovém horizontu spíše poškodí.

"Prací pro BP si vydělají více," hodnotí situaci majitel rybářské firmy Mike Berthelot. "Je to ale konec našeho způsobu obživy. BP tady bude nanejvýš rok nebo dva a odejde. A co bude potom?" ptá se. Odborník na energetiku z louisianské univerzity David Dismukes však odhaduje, že "zákaz podmořských ropných vrtů by měl mnohem větší dopad na ekonomiku než ropná skvrna".

Podle odhadů vlády Spojených států uniklo z vrtu Macondo 5,4 milionu barelů ropy a ve vodě stále zůstává 1,6 milionu barelů. Britská společnost BP vyčlenila na likvidaci následků v Mexickém zálivu a odškodnění poškozených celkem 20 miliard dolarů (zhruba 379 miliard korun).

AUTOR: Kateřina Vaidišová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů